Cum te protejezi de intoxicațiile cu fructe de sezon? Sfatul specialiștilor

Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru o persoană cu o greutate de 70 kg, un consum mai mare de 250 mg de nitrați pe zi poate fi periculos pentru sănătate. Riscul e mai mare pentru copii, fiind suficientă o cantitate de 40-50 mg de nitrați pentru declanșarea intoxicației, transmite moldova.org

Potrivit specialistei în gastroenterologie, Veronica Cumpătă, primele semne de intoxicație apar în primele ore de la consumul fructelor cu nitrați. Ele prezintă: 

  • învinețirea pielii și mucoaselor – din cauza saturației insuficiente a celulelor cu oxigen, nitriții împiedicând hemoglobina să transporte oxigenul;
  • slăbiciune generală bruscă, somnolență sau agitație extremă;
  • amețeli, cefalee, întuneric în ochi;
  • dificultăți de respirație;
  • pierderea coordonării mișcărilor;
  • crampe (cârcei) și dureri musculare;
  • scăderea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace;
  • dureri în burtă;
  • vomă;
  • diaree și deshidratare severă, în special în cazul copiilor mici;

În cazurilor intoxicațiilor severe, simptomele pot fi și mai grave: convulsii, pierderea cunoștinței sau comă.

Specialiștii ANSP precizează că intoxicațiile pot cauza dereglări care nu sunt vizibile imediat: tulburări grave ale metabolismului, reducerea asimilării vitaminelor, scăderea imunității și formarea nitrozaminelor, compuși chimici cu potențial cancerigen ridicat.

Dacă suspectezi că te-ai intoxicat cu nitrați proveniți din fructe, specialista recomandă să nu te apuci să te tratezi în condiții de casă și să eviți automedicația. Consumul fructelor suspecte trebuie încetat imediat.

Nu se administrează cărbune activat sau alte medicamente decât la recomandarea specialistului. Este esențială rehidratarea cu apă sau cu soluții inofensive din farmacie care conțin minerale și se diluează în apă.