Cum te pregătești din timp pentru înființarea unei culturi de soia: 3 elemente necesare

Importanta economica a culturii de soia explica de ce fermierii se concentreaza asupra productiei sale. Totusi, pentru rezultate bune in camp sunt obligatorii documentarea prealabila si respectarea tehnologiilor de lucru. Iata care sunt cele 3 etape pe care e obligatoriu sa le parcurgi, relatează stiriagricole.ro.

Pregatirea patului germinativ

Aceasta etapa se realizeaza diferit, in functie de planta premergatoare culturii de soia. In functie de calendarul de recoltare a acesteia, se practica dezmiristirea, nivelarea terenului si aratul. Aratura poate fi realizata doar pana la o adancime de 20-25 cm, soia nefiind o planta pretentioasa.

In preziua sau in ziua semanatului se realizeaza 1-2 lucrari cu combinatorul. Daca terenul e denivelat sau daca numarul buruienilor e mare, se executa si o lucrare cu grapa cu discuri in prealabil. La final, patul germinativ trebuie sa fie maruntit, nivelat si afanat pe o adancime de 3-5 cm – un substrat adecvat pentru orice soi de seminte de soia.

Tot in categoria lucrarilor de pregatire a patului germinativ este inclusa si fertilizarea solului, realizata in functie de fertilitatea estimata a acestuia si de bacterizarea sau nu a semintelor de soia. Un sol sarac poate impune folosirea a 30-40 kg azot/ha, pana la 90 kg P2O5/ha si 40-60 kg K2O/ha.

Alegerea unor soiuri potrivite

Alegerea soiurilor de soia potrivite nevoilor fiecarui fermier se realizeaza tinandu-se cont de cateva aspecte:

  • Grupa de maturitate a solului: regiunea in care urmeaza sa fie infiintata cultura si data la care urmeaza sa se faca semanatul sunt doua dintre cele mai importante elemente care trebuie avute in vedere;
  • Potentialul de productie al solului: se stabileste in functie de productivitatea mai multor parcele amplasate in zone diferite, in camp. Daca e primul an in care fermierul cultiva soia, se va tine cont de plantele premergatoare si de felul in care a fost exploatat terenul in anii anteriori.
  • Sensibilitatea la sclerotinia: este un factor important, boala producand pierderi importante in cultura. Mai ales daca zona a mai fost cultivata cu soia sau cu alte plante susceptibile, alegerea unui soi rezistent este importanta. Pictor® Active este un fungicid sistemic pentru soia, care si-a demonstrat eficienta impotriva putregaiului alb, multumita celor doua substante active de maxima eficienta: boscalid si piraclostrobin. Boscalid este o piridina-carboxamida care intrerupe dezvoltarea ciupercii prin inhibarea producerii de energie si a sintezei unor componente celulare. Piraclostrobinul este o strobilurina care actioneaza sistemic si translaminar si previne germinarea sporilor. Fungicidul se poate aplica fie ca tratament unic, in doza de 0.6-1 litru/ha, fie ca tratament secvential, cu doza de 0.5 litri/ha si repetare la 14-21 zile.
  • Continutul de proteine: in functie de tipul de productie si modul de valorificare a acesteia, un continut cat mai mare de proteine poate permite si obtinerea unor preturi mai bune pentru productia rezultata.

Asigurarea unui sistem de irigare

Soia este o cultura relativ sensibila la seceta, astfel ca un sistem de irigatii adecvat este esential pentru obtinerea unei productii satisfacatoare, mai ales in zonele geografice recunoscute pentru cantitatea redusa de precipitatii, cum sunt sudul si sud-estul tarii.

Pentru ca perioadele critice care au nevoie de cantitati mari de apa sunt aparitia florilor, respectiv umplerea semintelor, se recomanda aplicarea udarilor incepand cu data de 10-15 iunie si continuarea acestora la intervale de 10-14 zile, pana in jurul datei de 20 august.

Este recomandat ca prima udare sa se realizeze inainte de inflorire, in perioada de vegetatie, fiind de regula programate 4-5 udari prin aspersiune, in functie de conditile climatice ale anului respectiv.

In functie de tipul si calitatea solului, se va iriga cu un volum de 700-800 mc/ha pe solurile cu o buna permeabilitate, respectiv 400-500 mc/ha pe solurile nisipoase.