Cum știi că produsele au nitrați
Perioada de vară se caracterizează prin apariţia pe piaţă a unei game variate de fructe şi legume, printre care pepenele verde şi cel galben, produse care, pe lângă sursa de vitamine şi efecte benefice asupra organismului, ascund și un pericol pentru sănătate.
Astfel, pentru a obţine o recoltă cât mai timpurie, unii agricultori folosesc abuziv fertilizanți şi produse de uz fitosanitar, ceea ce se soldează cu obţinerea unui produs cu o cantitate sporită de nitraţi și pesticide care poate cauza intoxicaţii acute, îndeosebi la copii.
Specialiștii recomandă, în primul rând, abţinerea de la consumul harbujilor şi zămoșilor timpurii în perioade necaracteristice acestora.
Trebuie să așteptăm sezonul acestor produse, perioadă în care pepenii de pe piaţă devin mai siguri din punct de vedere al inofensivităţii pentru sănătate.
Totodată, dacă aţi decis să-i achiziţionaţi, este foarte important ca să fie procurat din locuri autorizate şi ales corect.
- Verificaţi aspectul exterior, acesta trebuie să fie neted, uniform, coaja fără deformări, fisuri sau urme de lovituri, iar pata din partea opusă a codiţei să nu fie prea mare, de culoare galbenă, dar nu verde sau albă, fapt ce indică că a fost cules înainte de termen.
- Verificaţi greutatea, aceasta trebuie să corespundă mărimii fructului, la fel se recomandă de ales pepenii cu o greutate medie, evitând alegerea pepenilor extrem de mari care ar putea avea o cantitate sporită de nitraţi.
- Foarte important este şi aspectul interior al unui pepene verde sau galben, astfel acesta trebuie să aibă o culoare uniformă, fără dungi albe, miezul să nu fie moale ceea ce ar indica că nu este proaspăt.
- Procurarea fructelor şi legumelor se va efectua numai din locuri autorizate. Nu se recomandă cumpărarea din preajma traseelor auto, deoarece pepenii verzi şi galbeni au capacitatea de a acumula toxine și metale grele din gazele de eșapament.
Pepenii verzi şi galbeni care se vând timpuriu pot fi să conțină nitrați, care se acumulează în organismul uman şi pot provoca insuficiența de oxigen, intoxicație, tulburarea gastrointestinală.
Simptomele unei intoxicaţii acute apar de obicei în decurs de câteva ore de la consumul alimentului şi includ dureri în regiunea abdomenului, diaree, greață, vomă, deshidratare și slăbiciune generală.
Dacă constataţi aceste simptome adresați-vă imediat la medic, fără a apela la automedicaţie.