Cum se vor descurca fermierii din Moldova și Ucraina?
Fermierii din Moldova sunt în drept să fie supărați pe situația creată din cauza importului de cereale ucrainene, zice ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, care, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, a mai adăugat că, dacă fermierii din Ucraina, a căror soluții sunt limitate din cauza războiului, trebuie să vândă cu orice preț pentru a putea continua, cei din Moldova muncesc cu scopul de a obține un venit.
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii: „Ucrainenii fiind constrânși de războiul din Estul țării, ei vând cu orice preț ca să încaseze măcar ceva ca să poată măcar să facă ceva. Agricultorii din Republica Moldova, totuși, au o altă situație, adică ei trebuie să își calculeze un randament economic, trebuie să le iasă niște calcule. Ei trebuie să își acopere cheltuielile pe care le-au făcut, nemaivorbind de faptul că trebuie să obțină și un adaos comercial.”
Partea moldovenească a informat deja partea ucraineană despre nemulțumirile care au apărut în rândul agricultorilor de la noi, a mai spus oficialul.
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii: „-Eu, la nivel de Minister, l-am invitat și l-am informat pe ambasadorul UE în Republica Moldova. După care, sâmbătă, l-am invitat și pe ministrul Agriculturii din Ucraina. L-am informat despre aceste lucruri, aceasta fiind poziția Ministerului. -Nouă nu rămâne decât să sperăm că nu vor impune și ei interdicție la importurile din Moldova?! -Urmează să vedem care va fi decizia lor.”
Luni, printr-un comunicat de presă, Forța Fermierilor din Moldova a cerut autorităților de la Chișinău urgentarea alinierii la Decizia Comisiei Europene privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței.
În replică, autoritățile de la Kiev ar pregăti o rezoluție care interzice importurile din Moldova. Documentul ar fi un răspuns la intenția țării noastre de a restricționa importul de produse agricole ucrainene.