Cum se vând nucile moldovenești
Cererea la nucile în coajă scade, iar la miezul de calitate – crește, menționează experții de la EastFruit. Totodată, pe piața noastră continuă reducerea prețurilor en-gros la nucile în coajă de calitate scăzută.
La mijlocul lunii februarie, costul minim al acestui produs s-a micșorat față de cel de la mijlocul lui ianuarie cu trei lei per kilogram și a ajuns să valoreze 22 de lei.
De asemenea, potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de nuci din Moldova, și cererea pentru loturile mari de nuci în coajă a devenit considerabil mai mică.
Exportatori nu au reușit să procure cantități suficiente de calitate acceptabilă pentru livrare în Uniunea Europeană. De aceea, ei au încercat să cumpere la prețuri reduse nuci de soiuri în coajă mai puțin bune pentru prelucrare în miez.
De cealaltă parte, producătorii, care încă mai dețin mici stocuri, preferă să le spargă ori să le sorteze și să vândă miezul.
Acest lucru se explică prin faptul că prețurile medii cu ridicata sunt stabile de aproape o lună – până la 90 de lei pentru un kilogram, fiind aproape similare cu cele din februarie 2020.
Acum, comercianții locali solicită jumătăți de miez de culoare deschisă ale soiurilor Chandler, Fernor, Pescianski la un cost de până la 125 de lei per kilogram, cu scopul de a le vinde ulterior în Germania.
Această propunere nu a trezit interesul fermierilor: pe de o parte, produse de calitatea solicitată în țară au rămas foarte puține, iar pe de altă parte – ei nu au considerat o astfel de propunere demnă de încredere.