Cum se produce mierea ecologică
O companie de achiziționare și export a mierii de albine a identificat și asistat mai mulți apicultori din Republica Moldova, dispuși să producă miere ecologică pentru export pe piața europeană. Acest lucru a fost posibil cu suportul Proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova”.
„Evenimentul de astăzi care a dat startul echipei a doua de producere a mierii bio este un eveniment foarte important pentru sectorul apicol din Moldova, deoarece avem un mic grup de șase persoane, companii care s-au angajat și au trecut cu brio testul de producători bio. Sperăm că în anul ce urmează grupul se va dubla sau tripla.”
Ion Maxim, președintele ANARM
Cerințele obligatorii pentru certificarea mierii ecologice prevăd confecționarea stupilor și altor utilaje pentru albinărit din materiale naturale, amplasarea stupinelor departe de sursele de poluare, unde albinele dispun de resurse naturale suficiente de nectar, secreții dulci și polen.
„Noi ne-am căsătorit în 1990, de atunci noi ocupăm cu apicultura. Cam cu greu, ne-am gândit să ne certificăm ecologic. Noi am schimbat ramele, am schimbat ceara naturală, am schimbat sârma de inox, toate instrumentele, centrifuga, utilajul, tot de inox din nou, lucrăm cu acizi nu lucrăm cu nici un medicament.”
Stela Bujac, apicultor
Potrivit experților, mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi pentru export. Aceasta este apreciată cu un preț mai înalt de până la 50%, comparativ cu cel oferit pentru mierea convențională.
„Lemnul este principalul. Tot ce vedeți aici, sunt doar stupi din lemn. Nu trebuie să fie vopsiți cu substanțe aldehide sau email, dar trebuie să fie cu vopsea pe baza de apă, care, vedeți aici, că-s vopsiți, sau cu ulei de in. După acest ulei, lemnul devine neutilizabil.”
Andrei Bivol, apicultor
Pe parcursul a 12 luni, apicultorii au implementat mai multe cerințe ce le permit să solicite certificarea mierii ecologice.