Cum se face agricultura pe timp de război

În zonele ocupate ale regiunii Herson, ocupanții ruși „impun fermierilor locali o nouă formă de iobăgie”, consideră politologul Serghei Danilov, expert la Centrul de studii privind Orientul Apropiat, într-o postare pe facebook, preluată de agenția UNIAN.

Expertul afirmă că în raionul Chaplin din această regiune militarii ruși îi silesc pe fermieri să sape tranșee și fortificații folosind tehnica lor agricolă, scrie „Gazeta de Chișinău”.

„…Rușii ne bagă în robie. Ei au cerut fermierilor să semene doar cereale și floarea-soarelui. În plus, ei cer agricultorilor noștri să le dea gratuit 70 la sută din viitoarea roadă! Mulți fermieri resping aceste condiții înrobitoare”, a menționat politologul.

Potrivit agenției UNIAN, cotropitorii ruși au golit zilele trecute depozitele de cereale din regiunea Herson, grâul fiind transportat în Crimeea.

Acțiunile de jaf la care se dedau trupele ruse sunt confirmate și de Anatoli Streleannîy, scriitor și publicist, un celebru veteran al echipei de jurnaliști de la Radio Svoboda. În prezent, A. Streleannîy s-a retras la baștina sa, în orășelul Ahtîrka din regiunea Sumî, Ucraina, de unde observă războiul în desfășurare din țara sa. Iată ce notează el, într-un Jurnal de scriitor pe care îl ține, despre relația dintre ocupanții ruși și țăranii ucraineni. Acțiunea se petrece într-un sat de pe malul Niprului.

„După ce au cucerit satul, rușii i-au adunat pe toți sătenii, i-au înregistrat și i-au prevenit că toți trebuie să rămână pe loc. «Dacă la apel lipsește unul, îl vom împușca pe unul dintre voi, dacă lipsesc doi – vom împușca doi ș.a.m.d.”, i-au avertizat rușii.

Apoi i-au adunat pe fermieri, care au început campania de primăvară, și le-au spus: „De azi înainte, voi nu mai sunteți fermieri, ci forța noastră de muncă. De-acum încolo, uitați că lucrați pământurile, cotele cuiva. Nu mai există niciun fel de cote, este doar pământul nostru. Arați-l, semănați-l, strângeți roada. 20 de procente din roadă sunt ale voastre, 80 – ale noastre. La treabă, tovarăși!”, scrie Anatoli Streleannîy, citat de citat de „Gazeta de Chișinău”.