Cum se alege vinul corect pentru nuntă
Dacă ar fi să alcătuim un top al ingredientelor ce compun rețeta unei nunți reușite, vinul s-ar situa pe primele poziții, concurent fiindu-i muzica bună. Cât vin trebuie de comandat la o nuntă? Ce fel de vin se bea? Cum îl combinăm cu mâncarea? Cât costă, cât și alte detalii aflați din articolul de mai jos. Am ales să ne informăm de la specialiști, pentru a face alegerea corectă, scrie www.paradisverde.ro , www.teravin.ro
Vinul pentru nuntă. Cum îl alegem
Dacă ai decis că dorești să îţi cumperi singur vinul pentru nuntă, atunci ai făcut un pas înainte, deoarece eşti suficient de interesat încât să afli mai mult! Învaţă ce vinuri se potrivesc cel mai bine la evenimente, precum nunţile şi cât de mult ar trebui să ai la dispoziţie. Vinul este punctul culminant al unei nunţi, aşadar este o idee grozavă să afli care este cel potrivit pentru evenimentul tău.
Cum să achiziționezi vinul pentru nuntă
Fiecare nuntă are un buget stabilit, fie el mai mic sau mai mare. Stabileşte volumul necesar de vin şi apoi vei putea să calculezi cât de mult să cheltuieşti pe fiecare sticlă. Vinul pentru nuntă trebuie achiziționat direct de la producător pentru a evita eventualele neplăceri privind calitatea acestuia.
Cât de mult vin cumperi pentru o nuntă
Există o porțiune magică, pe care organizatorii de nunți o aplică la fiecare eveniment.
Drept exemplu, să presupunem că sunt 200 de invitați. Dacă împarţi numărul la 2,15 vei obţine cam 93 de sticle de vin de 750 ml pentru eveniment. Asigură-te să aproximezi în funcţie de cutie atunci când comanzi. Doar ca să ştii, asta se aplică la toate evenimentele.
RECOMANDARE:
- NUNŢILE DE TOAMNĂ, IARNĂ ŞI PRIMĂVARĂ. Oamenii au tendinţa să bea mai mult vin roşu la evenimentele ţinute în interior toamna, primăvara şi iarna. Pentru acest tip de nuntă ar fi indicată o combinaţie de 50% vin roşu şi 50% vin alb.
- NUNŢILE DE VARĂ ŞI CELE ÎN AER LIBER. Nunţile în aer liber din zilele călduroase vor determina oamenii să bea mai mult vin alb. Ar fi indicată o combinaţie de 30% din fiecare tip de vin. Ar trebui să iei în considerare şi vinul rosé, mai ales dacă în meniu există pește sau fructe de mare.
Cât de mult vin este nevoie pentru un toast cu șampanie?
Împarte numărul de invitaţi la 7 sau 9 (7 pentru pasionaţii de vin spumant şi 9 pentru restul). Astfel vei avea suficient vin spumant cât să umpli pe jumătate paharul fiecărui participant la toast.
Ce fel de vinuri ar trebui să cumpăr?
Trebuie să ai vin spumant pentru toast, însă restul depinde de tine! Ia în considerare următoarele aspecte:
- Cine participă (non-alcoolici, persoane tinere, rude mai în vârstă);
- Dacă ai inclus în meniu cărnuri grele pentru cină ar trebui să iei un vin roşu mai tare;
- Dacă ai inclus în meniu peşte pentru felul principal, ar trebui să alegi un vin rosé sau un vin roşu slab ca opţiune roșie;
- Gândeşte-te la perioada anului, zi şi tematică (formal, casual, tropical).
VINUL ROŞU
Vinul roşu este un favorit şi va alcătui cam 50-60% din volumul total de vin de la o nuntă. Este unul dintre vinurile pe care în caz că rămâne neconsumat, îl poţi păstra şi savura după nuntă. Selectarea vinului roşu ideal este foarte distractivă. Uite ce îţi recomandăm.
Cumpără 5 vinuri potenţiale care se încadrează în bugetul tău şi gustă-le împreună cu prietenii tăi. Apoi votează-l pe cel favorit.
Vinul pentru toastul cu șampanie
În ciuda importanţei toastului cu șampanie, majoritatea oamenilor nu vor bea mai mult de jumătate de pahar de vin spumant. Aşadar dacă invitaţii tăi nu sunt adevăraţi pasionaţi de sampanie, nu va fi nevoie să cumperi prea multă. Trebuie doar să ai suficientă cât să umpli paharele pe jumătate, aproximativ 1 sticlă la 8-10 persoane. Foloseşte bugetul rămas pentru vinuri de calitate!
- Dacă toastul are loc în timpul zilei sau afară, ia în considerare spumante aromate cum ar fi prosécco, cava sau rosé spumant.
- Dacă toastul are loc seară sau în interior, caută vinuri spumante mai tari cum ar fi blanc de noirs, blanc de blancs, italian metodo classico sau şampanie franţuzească clasică.
VINUL ALB
Excepţie făcând cazul în care iubeşti cu adevărat un Chardonnay baricat, ar fi înţelept să alegi un vin vrac alb ceva mai slab deoarece acesta tinde să se potrivească mai bine cu toate felurile de mâncare şi au un raport calitate-preț superior (Aligote, Feteasca Alba, Feteasca Regala).
Vinuri albe cu arome florale și aciditate
Caută vinuri albe precum Sauvignon Blanc, Feteasca Regală, Chardonnay, Verdejo, Pinot Grigio. Aceste vinuri îţi vor mulţumi invitaţii şi sunt ideale în special pentru nunţile de vară.
Vinuri albe păstrate în butoaie de stejar
Pentru o alternativă clasică şi ieftină, caută Chardonnay păstrat în butoaie de stejar din Chile sau Spania.
Nunţile de vară iubesc vinurile seci Rosé
Rosé-ul sec este una dintre cele mai profitabile categorii de vin din Statele Unite. Reprezintă o alegere grozavă dacă pentru felul principal se serveşte somon sau dacă ai un bufet bogat în fructe de mare. Mai mult, vinurile rosé se potrivesc cu o mare varietate de bucătării printre care cea mexicană, indiană, sushi şi tailandeză. Este o variantă îndrăgită de tot mai mulți români.