Cum să sapi gropile pentru plantarea pomilor?

Desi saparea unei gropi pentru plantarea de pomi fructiferi nu pare o operatiune foarte complicata, exista o serie de factori care pot influenta in mod direct modul in care planta va creste si se va dezvolta pe viitor, scrie stiriagricole.ro.

Saparea gropilor trebuie realizata conform unui plan bine stabilit, care sa includa atat alegerea terenului in care vor fi plantati pomii, marcarea locurilor in care acestia vor fi plantati, adancimea la care va fi sapata groapa, dar si perioada optima de sapare a gropilor, fata de cea in care puietii vor fi plantati.

In cele ce urmeaza vom vorbi pe larg despre toate aceste lucruri si iti vom oferi o serie de informatii menite sa te ajute sa pui bazele unei livezi, de care sa te bucuri pentru o perioada indelungata.

Pregatirea terenului si alegerea locurilor in care vor fi plantati pomii fructiferi

Pentru a avea certitudinea ca distanta dintre pomi va fi una suficient de mare si ca randurile vor fi egale, este necesar sa marchezi toate locurile in care ai de gand sa sapi gropile. In acest fel, te vei asigura ca  pomii au suficient spatiu sa se dezvolte si ca vei putea desfasura lucrarile de intretinere in conditii cat mai bune.

Daca iti doresti ca aceasta operatiune sa fie una cat mai exacta, este indicat sa folosesti o ruleta sau o sfoara/sarma, astfel incat sa asiguri o distanta egala intre pomi si sa te asiguri ca randurile sunt perfect drepte. Pentru a marca locurile destinate gropilor cat mai vizibil, foloseste bucati de lemn pe care sa le introduci in dreptul acestora.

In cazul in care vegetatia din locul in care urmeaza sa plantezi pomii este dezvoltata, operatiune de marcare a gropilor poate fi ingreunata, asa ca iti recomandam sa o elimini, cu ajutorul unei motocositoare si sa o indepartezi din acel loc.

Adancimea de plantare a pomilor fructiferi

Adancimea la care vei planta pomii reprezinta un alt factor important, care va influenta direct succesul viitoarei tale livezi. In mod normal, adancimea gropii trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite dezvoltarea optima a radacinilor pomului si in functie de punctul in care se va face altoirea, in cazul in care se ia in calcul o astfel de operatiune. De asemenea, si tipul de sol in care va fi infiintata livada va influenta in mod direct adancimea gropii.

In mod normal, operatiunea de sapare a gropilor poate fi una destul de consumatoare de timp, in special in cazul solurilor tari sau a unei livezi in care se doreste plantarea a zeci sau chiar sute de pomi fructiferi. Pentru a optimiza aceasta activitate, se recomanda folosirea unui motoburghiu, care se va dovedi de un real ajutor si isi va confirma utilitatea si in numeroase alte situatii, in care vei avea nevoie sa executi foraje in sol.

Perioada optima de sapare a gropii

In mod normal, perioada optima de plantare a pomilor fructiferi si, implicit, de sapare a gropii, este inceputul toamnei, cand umiditiatea este mai mare si dezvoltarea pomilor va fi accelerata de acest factor. Totusi, si primavara este o perioada potrivita, in special atunci cand prognoza meteo anunta ploi insemnate cantitativ.

Ca perioada optima de plantare a pomilor primavara, specialistii recomanda sa nu se depaseasca sfarsitul lunii aprilie, iar temperaturile minime inregistrate in primele saptamani de dupa plantare sa nu fie mai mica de -4 grade Celsius.

Totusi, in ceea ce priveste saparea gropilor, libertatea de alegere a perioadei este ceva mai mare. In mod normal, poti pregati locul de plantare cu aproximativ 14, pana la 60 de zile inainte de mutarea pomilor in livada. In acest fel, solul va fi pe deplin aerisit, iar orice microorganism din sol, care s-ar putea dovedi daunator pentru pom va muri.

Saparea gropilor pentru pomii fructiferi este o operatiune destul de solicitanta, insa care isi va dovedi beneficiile, odata ce ai infiintat livada. Tine cont de regulile de alegere a adancimii si a distantei de sapare pentru a te bucura de primele roade ale pomilor tai fructiferi in cel mai scurt timp.