Cum să pregătim terenul pentru plantare

Debutul noului sezon de plantare a început, iar sfaturile specialiștilor sunt mereu bine-venite. In acest articol dorim sa va oferim câteva sfaturi despre cum ar trebui sa pregătiți solul.

Ce trebuie sa înțelegem, încă de la început, este ca unele plante perene, fie legume, cat si pomi fructiferi, au o capacitate mare de înrădăcinare, uneori de aproape 3 m adâncime. De asemenea, stratul cel mai important pentru planta (de unde își extrage majoritatea nutrimentelor) se afla in intervalul 15 – 80 cm, scrie cultivareaprofitabilă.ro

Pregătirea terenului

In primul rând, trebuie sa ne asiguram ca avem un teren liber si ca am eliminat orice fel de buruieni sau pomi fără valoare economica.

După aceasta curățare, urmează nivelarea terenului.

Pentru a crea cele mai bune condiții pentru viitori pomi fructiferi sau legume, este bine sa facem gropile cu 1-2 luni înainte de momentul plantarii.

De asemenea, o alta lucrare ce merita făcută este desfundarea solului, la o adâncime de 40-60 cm. Prin acest mod, solul mai fertil de deasupra este îngropat mai jos, la baza rădăcinilor. Deși este o lucrare mai costisitoare, avantajele sunt sesizabile in privința dezvoltării plantelor si implicit a producției.

Fertilizarea

In privința fertilizării se recomanda 6-8 kg de bălegar la metru pătrat, care ar trebui adăugat cat mai adânc odată cu operațiunea de desfundat. Se mai adaugă si 40-50 grame de superfosfat si 15-20 grame de sare potasica.

Dimensiuni gropi si tipuri de straturi

Dimensiunile gropilor sunt in general 50x50x50, dar pot exista diferențe in funcție de pomii fructiferi pe care doriți sa-i plantați. Apoi, in funcție de specia plantata putem realiza straturi ridicate ori coborâte sau putem planta pe biloane.

De exemplu, straturile mai ridicate de pământ se fac pentru cultivarea de legume, acolo unde zona este mai umeda, cu precipitații, tocmai pentru ca apa sa nu băltească lângă planta. Se poate lasă o poteca de 30 cm intre rânduri, pentru acces.

Se cultiva si pe biloane (valuri de pământ), in cazul verzei sau tomatelor, deoarece prin acest mod terenul se încălzește mai repede.