Cum să pregătim pamântul din grădină pentru primăvară

Luna martie este prima lună importantă care reprezintă începutul anului agrar. Primăvara mai este numită și anotimpul renașterii, deoarece plantele în grădină încep să prindă viață. De aceea, este important să țineți cont de câteva sfaturi simple, însă utile în pregătirea și aranjarea grădinii.

Începeți prin eliberarea grădinii de resturi vegetale, adică resturi de plante, tulpini și rădăcini.

Este suficient să le adunați și să le puneți grămadă. Din ele puteți să faceți compost pe care apoi să-l aplicați pe sol. Tot acum este momentul să aplicați îngrășăminte. Aveți de ales între îngrășăminte organice și anume: mraniță, turbă, gunoi de grajd, gunoi de pasăre sau puteți să aplicați îngrășăminte minerale. Dacă nu aveți îngrășăminte de genul gunoiului, atunci puteți pune vermicompost sau un fertilizant humic activ, care este ușor de utilizat și dă rezistență plantelor la boli și dăunători. Mai puteți folosi ca îngrășăminte carton în amestec cu resturile vegetale, zațuri de cafea, cenușă încorporată bine în sol și la suprafață, ceai din pliculețe folosite în timpul iernii. Mărunțite bine și încorporate în sol, acestea constituie îngrășământ excelent pentru plante, pentru că sunt foarte bogate în elemente nutritive. De asemenea, dacă aveți solul argilos, atunci puteți să aplicați nisip alături de gunoi de grajd. În felul acesta afânați solul și îl drenați bine.

Un sol bun este un sol fertil, bine afânat și drenat.

După pământul s-a dezghețat, este momentul să începeți afânarea solului. În cazul în care ați săpat pământul din toamnă, dar acesta este tasat, puteți să-l săpați cu o sapă sau direct cu o greblă și o dată cu aceasta încorporați și îngrășămintele pe care le-ați aplicat. Să aveți grijă ca atunci când afânați solul, acesta să aibă umiditatea corespunzătoare. Luați sol în mână și vedeți dacă se lipește. În acest caz acesta are umiditate mare și în loc să-l afânați riscați să-l tasați, ceea ce este în defavoarea plantelor.

Semănatul de primăvară.

Înainte de a începe semănatul, trebuie să mărunțiți foarte bine solul și în felul acesta îl pregătiți pentru semănatul/plantatul de primăvară. Urmează apoi organizarea grădinii: faceți schița grădinii și o listă a plantelor care doriți să le cultivați de-a lungul anului, și stabiliți locul fiecăreia în grădină. Țineți seama de anumite lucruri, și anume: de talia plantelor – plantele care vor fi mai înalte trebuie puse la margine lângă gard, iar cele mici – în față. Astfel, plantele nu vor fi umbrite unele de altele, iar grădina va avea un aspect plăcut. Păstrați o distanță mai mare între plantele care vor forma tufe mari. Țineți cont și de rotația culturilor: nu plantați sau semănați aceeași plantă în același loc an de an, deoarece se înmulțesc bolile și dăunătorii, iar plantele devin sensibile. Cultivați separat plantele anuale față de cele bienale sau perene. După semănatul fiecărei plante, este bine să puneți indicatoare pe care să notați denumirea plantei. Pentru aceasta puteți folosi pahare de plastic, lingurițe sau plăcuțe pe care veți avea spațiu să notați denumirea. În momentul în care faceți semănatul, puteți să notați și data semănatului.

Dacă doriți să faceți economie de timp și apă, atunci cel mai bine este să instalați în grădină un sistem de irigare prin picurare. În felul acesta, apa va fi distribuită direct la rădăcina plantelor. Pentru a avea o grădină frumoasă și bine organizată este bine să semănați atât legume, cât și flori. În felul acesta o să aveți plante pe toată perioada anului.