Cum sa păstrezi ceapa pe timp de iarnă. Cele mai bune metode

Cum sa pastrezi ceapa pe timp de iarna si ce metode sa folosesti. Afla care sunt cele mai facile variante de pastrare si depozitare pe timpul iernii, dar si cum poti stoca ceapa tocata.

Cum sa pastrezi ceapa pe timp de iarnaMetode de pastrare si depozitare. Ceapa este o planta bianuala din genul Allium. Provine din regiunile de stepa din Asia centrala si de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultura, fiind apreciata din vechime (de acum. 5.000 de ani in urma). A fost folosita ca planta medicinala, condiment si ca leguma.

In vremurile noastre, ceapa este nelipsita in bucatarie, fiind elementul care da un plus de gust si savoare. Poate fi consumata fie in stare naturala, fie gatita. In mediul rural, bunicile inca o mai folosesc si ca leac pentru diferite afectiuni usoare.

Impletitura frantuzeasca
Impletitura frantuzeasca

Daca esti interesat sa stii cum poti pastra in cantitati mari ceapa pe timpul sezonului rece, iti vom prezenta doua dintre cele mai simple metode cu care sigur nu vei da gres.

Este vorba, in primul rand, de impletitura frantuzeasca. Este una dintre cele mai cunoscute metode de pastrare, plus ca impletitura arata si bine, iar locul unde va fi depozitata va capata un aspect frumos. Va capata pe loc un iz rustic, autentic.

Cum sa pastrezi ceapa pe timp de iarna. Ca sa poti aplica aceasta metoda, adica impletitura frantuzeasca, mai intai de toate trebuie sa pui ceapa la uscat. Este necesar sa fie lasata la uscat pe o suprafata aerisita ( atat in partea de sus, cat si in cea de jos). Se va lasa suficient de mult pana cand nu se mai observa mult verde la capete.

Trebuie evitata, insa, o uscare prea mare pentru ca va fi mai greu de manevrat in timpul executarii impletiturii. Exista riscul sa se rupa coditele (pot deveni casante daca se usuca prea rau). Dupa uscare, incepe impletitura frantuzeasca alegand trei cepe.

Se pun si trei sfori industriale pentru a se intari totul. Se ia cate o ceapa si se adauga la impletitura de fiecare data cand se trece degetul peste fir,exact ca la o impletitura obisnuita. Coada impletita va deveni tot mai deasa. Operatiunea nu dureaza mai mult de cateva minute.

Timpul alocat executiei este comparabil cu cel pe care l-ai fi comsumat pentru a putea curata ceapa si apoi a o pune intr-o punga tip mesh, pentru a o pastra pentru iarna. Deci, efortul si timpul chiar merita, pentru ca finalul este unul deosebit.

O alta metoda foarte des intalnita este si cea de pastrare in dres subtire, iata cum sa pastrezi ceapa pe timp de iarna. Pentru a pune in aplicare metoda, trebuie mai intai sa te asiguri ca toata cantitatea de ceapa pe care urmeaza sa o pui la pastrare este in cea mai buna stare. Bulbii trebuie sa fie in perfecta forma, adica sa nu fie incoltiti, cu pete de negreala, moi sau stricati. Foitele care prezinta imperfectiune se inlatura.

Dupa ce toata cantitatea de ceapa a fost pregatita pentru depozitarea de pe timpul iernii, trebuie sa iei cate o pereche de dresuri curate, eventual noi. In functie de cantitatea pe care o vei pune la pastrat, vei avea nevoie de mai multe dresuri.

Se taie picioarele dresului si se incepe aranjarea legumelor. Se pune in varf o ceapa si se face un nod. Se continua in acest fel (ceapa-nod, ceapa-nod) pana nu mai exista material. Cand dresul este plin, se va atarna intr-un loc uscat si rece, la o temperatura de aproximativ 4 grade Celsius.

Cand incepi sa o consumi, tot ce ai de facut este sa faci o mica taietura in dres si sa scoti leguma si, daca vrei, o poti inlocui cu o alta pe care o ai in alta parte spre pastrare. De aceea trebuie sa stii cum sa pastrezi ceapa pe timp de iarna in mod corect.

Daca aceste metode nu-ti sunt pe plac, o poti pastra si intr-o pivnita curata. Sunt potrivite cutiile, cosurile sau plasele cu gauri. Periodic va trebuie sa faci verificari si sa elimini, daca este cazul, pe cele care nu mai sunt bune de pastrare. Poate fi vorba despre negreala aparuta pe coaja, inmuiere  sau incoltire. Trebuie sa te asiguri ca in pivnita in care este pastrata, temperatura nu este foarte ridicata si ca este bine aerisita.

Ceapa tocata

Cum pastrezi ceapa tocata. Daca nu stiai, ceapa se poate pastra si tocata. Daca apelezi la aceasta metoda, atunci va trebuie sa faci totul extrem de rapid. Este stiut faptul ca leguma de acest tip este o adevarata atractie pentru bacterii si virusi. Dar, la fel de adevarat este si faptul ca are compusi sulfurosi care impiedica formarea imediata a unor astfel de probleme.

Cu alte cuvinte, daca procedezi corect si rapid, totul va fi realizat in cea mai mare siguranta. Tot ce ai de facut, dupa ce ceapa a fost taiata, este sa o pui intr-un container si sa o dai la frigider. Va putea fi consumata fara probleme in urmatoarele 7 pana la 10 zile.

Sursă: cumsa.ro