Cum să faci cel mai bun vin fiert pentru sărbători
De proviziile din toamnă te bucuri iarna. La fel și în cazul vinului. După ce l-au trecut toate nădușelile, după ce și-a eliberat furia, iarna e momentul să stai de vorbă cu el… într-un pahar. Vinul fiert este ideal în serile reci de iarnă și, de fapt, este nelipsit din piețele de Crăciun sau pe pârtiile de schi, scrie sodelicious.ro.
De unde și când?
Vinul fiert este o băutură obținută din vin, zahăr și mirodenii. Este servit fierbinte și este răspândit în toată Europa. În Italia i se spune „Vin brûlé”. De fapt, numele vine din franceză, unde „brûlé” înseamnă „ars”, dar în Franța vinului fiert i se spune „vin chaud”. În Germania, acesta este cunoscut sub numele de Glühwein. Această băutură se consumă în special între Crăciun și Revelion. Originea acestei băuturi celebre datează din vremurile romane când se bea „conditum paradoxum”, o băutură formată din vin, miere și șofran. Romanii aromatizau inițial vinul cu zahăr și condimente, cum ar fi scorțișoară, frunze de dafin, coriandru, cimbru și anason stelar. Ulterior au adăugat și miere. Rezultatul? Un adevărat „nectar al zeilor”.
Ce vin să folosești?
Prepararea unui vin fiert nu este prea complicată, dar ingredientele trebuie să fie de calitate. Îți venim în ajutor cu câteva sfaturi, însă evident că gustul personal primează.
Vinuri roșii recomandate
Aruncând o privire de-a lungul timpului, constatăm preferința pentru unele soiuri de struguri din care rezultă cel mai bun vin fiert: Barolo, Cabernet și chiar Merlot și Pinot Noir.
Ai încercat vreodată să faci vin fiert din vin alb?
În ultimii ani, în mod special în unele zone, a apărut o nouă tendință, aceea de a folosi vin alb pentru fiert, aromatizat cu condimente, frunze de dafin și, uneori, chiar și cu miere. Se folosesc soiurile Pinot Blanc și Chardonnay.
Sfaturi și greșeli de evitat
- Există pe alocuri tendința de a folosi vin slab calitativ pentru a face un vin fiert. Pe principiul că oricum nu se poate consuma altfel. Doar că pentru a savura o băutură gustoasă cu o aromă inconfundabilă, este recomandat ca întotdeauna să alegi un produs de calitate. Vinul roșu poate fi ușor fructat. Important este să folosești doar un singur sortiment de vin, fără a amesteca diferite soiuri.
- De asemenea, ține cont de modul și timpul de preparare (foarte scurt, la foc mic), având grijă să dozezi bine ingredientele. Important! Vinul nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie adus în punctul de fierbere. Altfel, taninurile vor fi distruse și, prin urmare… s-a zis cu aroma.
- Poți adăuga și un măr: spală-l și taie-l în felii subțiri, cu tot cu coajă. Adaugă-l în oală împreună cu celelalte ingrediente. În plus, mai poți adăuga cardamom și ghimbir.
- Folosește condimente proaspăt cumpărate (nu pe cele pe care le ai de anul trecut), altfel vinul fiert își va pierde din savoare.
- Pentru îndulcire poți folosi zahăr alb, brun sau brut, dar și miere (adăugată ulterior fierberii) sau alți îndulcitori. Secretul este să nu exagerezi. Mai bine adaugi mai puțin la început și potrivești după gust. Un vin fiert prea dulce nu o să fie chiar pe placul tău.
- Vinul fiert poate fi păstrat la frigider timp de 3 zile. Încălzește-l întotdeauna la foc mic înainte de a-l servi, pentru a nu-l arde.
Un remediu vechi
Pe lângă faptul că vinul fiert este o băutură tipică de iarnă, acesta este, de asemenea, utilizat ca un remediu în sezonul rece. Cu siguranță, mai plăcut și mai gustos decât un sirop medicinal. În plus, nici nu prezintă un conținut foarte mare de alcool, având în vedere că prin procesul de preparare la cald cea mai mare parte se evaporă. Conținutul de alcool din vinul fiert depinde de tipul de vin pe care îl folosești. Este vorba despre o gradație între 11 și 15 grade. Odată adus în punctul de fierbere (aproximativ 80 °C), etanolul din vin se evaporă. Prin urmare, conținutul de alcool scade drastic.
Vinul fiert, o rețetă pentru fericire?
Vinul fiert este, cu siguranță, bun pentru starea de spirit, calmează tusea și durerea din gât, eliberează tractul respirator și ajută la rezolvarea problemei congestiei nazale și a urechilor înfundate.
Cum să prepari vin fiert?
În primul rând, ai nevoie de o oală ceva mai mare. După care ai nevoie de următoarele…
Ingrediente
- Un litru și jumătate de vin roșu
- Trei bețișoare de scorțișoară
- 250 g de zahăr
- 10 cuișoare
- Două portocale
- O lămâie
- Un măr
- Un vârf de linguriță de nucșoară măcinată
Mod de preparare
Mai întâi speli bine portocalele și lămâia, le ștergi și le cureți de coajă, păstrând partea albă pentru a nu obține un gust prea dulce. Dacă nu îți place gustul, poți s-o elimini cu totul.
Speli mărul, îndepărtezi miezul și îl tai în felii foarte subțiri.
După pregătirea fructelor, torni vinul în oală, adaugi scorțișoara, zahărul și cuișoarele, iar la final praful de nucșoară.
Înainte de a pune oala pe foc, amestecă totul până la topirea completă a zahărului.
Și acum, mare atenție: Adu vinul în punctul de fierbere, aprinde un chibrit și plimbă flacăra la suprafața vinului pentru a elimina vaporii de alcool. Mare atenție, nu te opri într-un loc fix. Dacă flacăra se extinde, mișcă-ți mâna pe toată suprafața vinului. După câteva secunde, flacăra se va stinge. Oprește focul și lasă vinul să se odihnească un minut înainte de a fi servit.
Și nu uita să-l bei cu cei dragi!