Cum să exportați caise în Olanda? Aflați din experiența celor cărora le-a reușit

O companie din Criuleni a reușit să exporte în acest sezon caise în Olanda. Experiența a fost unică pentru întreprindere care până la moment a comercializat fructele doar cu ajutorul intermediarilor.

„Anul acesta am reușit să facem primul export cu forțele proprii în Olanda. A fost o experiență de neuitat. Trebuia în patru zile să reușim sa culegem, să sortăm și să obținem toată documentația necesară. De la început părea imposibil, pentru că în aceste activități suntem implicați doar eu și soțul, dar în final am reușit și suntem foarte bucuroși că am spus ”da” provocării și acum avem experiență pentru a face și mai departe export”, relatează Natalia Trifaila, administratoarea.

Întreprinderea a fost fondata în anul 2010 și este o gospodărie de tip familial, administrată de Natalia cu ajutorul soțului și tatălui care este principalul consultat în tot ceea ce ține de procesul tehnologic. Inițial, era intenția de a planta 20 hectare de cireși, dar pe parcurs s-a decis plantarea a 20 hectare de cais.

„Este cultura care asigură resurse pentru întreținerea întregii afaceri la moment. În prezent gestionăm 60 ha de livada dintre care 23 ha caise, 12 ha pere, 7 ha vișine și 18 ha cireșe”, spune Natalia.

Tânăra spune că afacerea este mică și se dezvoltă cu pași mici, tot venitul obținut din comercializarea fructelor fiind reinvestit de la an la an.

„În calitate de administrator al companiei la o anumită etapă aveam și serviciu full-time pentru a asigura un venit familiei”, menționează antreprenoarea.

Întreprinderea este axată pe producerea fructelor de calitate și dorește să majoreze cantitatea produsă pentru a ieși pe piețele de export fără intermediari.

„De la bun început am optat pentru soiuri exclusive, ceea ce implică costuri foarte mari, dar anume soirile exclusive este aspectul care ne deosebește de alte întreprinderi”, subliniază Natalia.

Cea mai mare provocare pentru întreprindere, la moment, o reprezintă condițiile climaterice, care de la an la an afectează tot mai mult producătorii agricoli din toată lumea. În anul 2020, gospodăria a pierdut 99% din roada preconizata din cauza înghețurilor de primăvara. Producătorii au fost nevoiți să stopeze practic toate lucrările din livadă. În 2021 au fost afectați de temperaturi joase, iar în primăvara și de grindină.

„Planificăm să investim în acest domeniu pentru a minimiza pierderile produse de condițiile meteo nefavorabile. Vom investi și în infrastructura post-recoltare și păstrare, planificăm să obținem certificatul GLOBAL G.A.P care ne-ar permite să ajungem mai ușor pe piața UE cu fructele produse de noi”, afirmă Natalia Trifaila.