Economisim energia termică şi electrică în perioada sărbătorilor de iarnă

Cum să economisim energia termică şi electrică în perioada sărbătorilor de iarnă. Recomandările Agenţiei pentru Eficienţă Energetică

În preajma sărbătorile de iarnă, creşte consumul de energie termică şi electrică. În acest context, Agenţia pentru Eficienţă Energetică vine cu câteva recomandări utile privind economia la căldură şi electricitate, pentru ca facturile să nu fie prea mari.

# Stingeţi lumina atunci când nimeni nu se află într-o cameră. Mobilierul poate sta şi pe întuneric.

# Deconectaţi luminiţele de la pomul de Crăciun pe timp de noapte sau în prima parte a zilei, pentru a economisi un pic de energie şi a diminua riscul de incendiu.

# Lăsaţi maşina! După masa de sărbătoare, faceţi plimbări în aer liber cu toată familia. Pe jos, cu bicicleta sau cu sania, plimbările au un efect benefic asupra organismului.

# Deconectaţi tehnica de uz casnic atunci când plecaţi în călătorii, excursii, vizite la ţară. Chiar dacă nu sunt în funcţiune, electrocasnicele consumă energie cât timp stau în priză.

Recomandări de utilizare inteligentă a aparatelor de uz casnic în Noul An.

# Schimbaţi becurile din casă. Procuraţi doar becuri economice sau LED. Acestea funcţionează mai mult şi consumă de patru-cinci ori mai puţină energie decât cele incandescente.

# Nu amplasaţi frigiderul lângă surse de căldură (aragaz, cuptor sau calorifer). Aşezaţi-l în cel mai răcoros loc posibil.

# Evitaţi întotdeauna deschiderea uşii frigiderului fără rost sau pentru o perioadă lungă. De fiecare dată când uşa frigiderului este deschisă, intră aerul cald, iar frigiderul trebuie să consume mai multă energie pentru a compensa creşterea temperaturii din interiorul său.

# Dezgheţaţi alimentele în frigider. Acest lucru va permite dezgheţarea alimentelor cu grijă, dar şi răcirea interiorului frigiderului, micşorând munca depusă de compresor, respectiv asigurând o scădere a consumului de energie.

# Dezgheţaţi congelatorul. Curăţaţi frigiderul înainte ca gheaţa să ajungă la trei mm grosime.

# Asiguraţi-vă că frigiderul se închide bine. Verificaţi cu regularitate chederele de cauciuc de la uşa frigiderului, pentru a asigura o etanşare mai bună a spaţiului interior.

# Folosiţi maşina de spălat raţional. Setaţi programele la 40 de grade sau la un timp mai scurt de spălare şi efectuaţi cu regularitate curăţirea elementelor de încălzire pentru a nu permite depunerea calcarului pe ele.

Sfaturi utile pentru prepararea alimentelor:

# Atunci când gătiţi legume, nu folosiţi o cantitate prea mare de apă (doar cât să le acopere), pentru a micşora cantitatea de energie consumată la încălzirea acesteia.

# De fiecare dată când preparaţi bucate, utilizaţi tigăi sau oale cu dimensiuni potrivite pentru cantitatea gătită.

# Folosiţi întotdeauna capace, pentru a grăbi pregătirea alimentelor, consumând astfel şi mai puţin gaz.

# Alegeţi ochiul aragazului în dependenţă de dimensiunile vasului de gătit.

# Deconectaţi cuptorul cu câteva minute înainte ca alimentele să fie gata, deoarece temperaturile ridicate se menţin în cuptor o perioadă lungă de timp.

# Nu lăsa deschise uşile de la intrarea în bloc. Aeriseşte casa scării din când în când, iar apoi închide geamurile, astfel încât să se păstreze căldura în sezonul rece.

# Instalând termostate la calorifere şi/sau un dispozitiv de setare a temperaturii locuinţei, poţi face economii importante, deoarece poţi regla temperatura oricând doreşti.

Sursă: stiri.md