Cum respectăm Postul Sfintei Marii

Creştinii ortodocşi de rit vechi intră de vineri, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor şi Postul Sfintei Marii.

Postul va dura până la 28 august, când se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului. Deşi este un post relativ scurt, de două săptămâni, acesta este unul aspru.

Dezlegare la peşte şi vin se face doar la un singur praznic, la 19 august, de Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare.

În rest, în zilele de luni, miercuri şi vineri creştinii mai râvnitori consumă bucate fără untdelemn, iar în zilele de marţi, joi, sâmbătă şi duminică au dezlegare la untdelemn.

Biserica dezleagă postul pentru copii, gravide, persoane bolnave în măsura în care să-şi menţină puterile şi sănătatea trupului.

Totodată, creştinii sunt îndemnaţi să se abţină de la petreceri, să frecventeze slujbele şi să se împărtăşească cu sfintele daruri.

Enoriaşii se pot împărtăşi din prima duminică, în ajun mergând la spovedanie.

În ultima zi a postului se merge seara la vecernie. În ziua Marelui Praznic se oficiază Sfânta Liturghie, după care se poate gusta din toate bucatele.

Acesta este unul dintre cele patru posturi din an, alături de Postul Naşterii Domnului, Postul Paştilor şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.