Cum recoltăm și depozităm corect strugurii de masă?
În ultimii trei ani, producția anuală de struguri în Moldova este de 92 de mii de tone, dintre care se exportă 65 de mii. Peste 1,5 mii de hectare de struguri de masă sunt cultivate în satul Costești, raionul Ialoveni. Principalul soi pentru producție și export este „Moldova”, acesta fiind rezistent la boli, dăunători și la condiții meteorologice nefavorabile.
Potrivit lui Ion Sula, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă din Costești, astăzi, 95 la sută din exporturile de struguri se îndreaptă către 18 țări.
„Exportăm struguri nu numai în Rusia, Ucraina și CSI, ci, din 2014, în statele UE – România, Polonia, Marea Britanie și țările baltice. În 2020, am exportat chiar în Turcia, Emiratele Arabe și Iran.”
Totodată, potrivit lui Sula, depozitarea eficientă a strugurilor trebuie realizată în încăperi cu ventilație naturală, într-o atmosferă controlată. Această metodă permite păstrarea în cantități mai mari și pentru o perioadă mai lungă.
Cu toate acestea, este necesar să se respecte o serie de condiții pentru a încetini procesele biochimice din struguri, pentru a păstra calitatea cât mai mult posibil și pentru a reduce pierderile cauzate de bolile microbiologice și fiziologice. De exemplu, menținerea unei temperaturi scăzute constante încetinește procesele metabolice ale produsului, prevenind deteriorarea.
Specialistul a subliniat, de asemenea, că o atenție specială ar trebui acordată recoltării strugurilor de masă.
„Recoltarea se face în cutii din lemn sau plastic, pentru depozitare pe termen lung. Strugurii recoltați trebuie protejați de lumina directă a soarelui și transportați în condiții adecvate sau folosite dispozitive mobile pentru pre-răcire. Există două opțiuni pentru o astfel de răcire: fie răcim strugurii direct în câmp, fie frigiderele au camere speciale pentru pre-răcire. De asemenea, la colectarea, sortarea, ambalarea și transportul strugurilor, este important să nu se permită deteriorarea mecanică a ciorchinilor”, a rezumat Ion Sula.