Cum protejează un producător de mere livezile de înghețurile din aprilie folosind tehnologia inovativă
În luna aprilie, înghețurile târzii au reprezentat o amenințare majoră pentru livezile de mere din satul Malinovscoe, raionul Rîscani. Valeriu Matcovschi, producător de mere, ne-a împărtășit cum a reușit să protejeze cele 26 de hectare de livadă cu ajutorul tehnologiei avansate. În condițiile în care temperaturile au scăzut până la -4,8 grade Celsius pe parcursul a patru nopți consecutive, riscul ca mugurii generativi să fie afectați de îngheț era unul major.
Producătorul a luat măsuri rapide și eficiente, folosind un utilaj specializat în combaterea înghețurilor târzii.
VALERIU MATCOVSCHI, Producător de mere:
,, Este un utilaj care se bazează pe încălzirea prin două emiteri laterale în stânga și dreapta, a căldurii care apare în baza utilizării utilajului arzătorului propan-butan. Acest utilaj este tractat prin unirea la tractor și se stabilește temperatura necesară. Ce ține de protejarea la îngheț, utilajul are o cameră în partea stângă unde are loc emiterea căldurii unde este preconizată pentru la 25-30 metri, iar în partea dreaptă până la 50 metri. Un astfel de utilaj este programat pentru maxim 6-8 ha, dar mai influențează și temperatura, vântul și amplasarea. Eficiența acestui utilaj este una foarte înaltă, dar ea nu constă în încălzirea atmosferei în livadă, el controlează faza de transformare în gheață a moleculelor de apă din celule și ajută la recuperarea energiei eliberate, atunci când vaporii de apă se transformă în gheață. Are un efect cu mult mai avansat de protejare decât orice tehnologii de protejare împotriva înghețurilor existente.”
Principiul său nu se bazează doar pe încălzirea mediului, ci pe controlul transformării vaporilor de apă în gheață, proces ce ajută la protejarea țesuturilor plantelor.
VALERIU MATCOVSCHI, Producător de mere:
,,Noi am făcut analize în fiecare zi după ce am finalizat protejarea livezii, am așteptat până s-a încălzit și am făcut analiza. În urma observațiilor am constat că momentan nu am avea careva probleme care ar putea diminua recolta. În cazul livezii noastre noi am salvat toate soiurile cu pierderi nesemnificative la unele varietăți mai sensibile la îngheț. Acestea sunt informații preliminare, deoarece se mai așteaptă înghețuri puternice în următoarele nopți.”
Valeriu Matcovschi recomandă tuturor pomicultorilor să înceapă din timp pregătirea livezilor, să aplice tratamente care întăresc imunitatea plantelor și să investească în metode moderne de protecție împotriva înghețurilor. Totodată, el subliniază că schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru agricultura din Moldova: ierni blânde, primăveri reci și veri secetoase.
Citiți mai mult:
AIPA a autorizat plăți de peste 61 milioane lei pentru fermieri, în doar o săptămână
Parlamentul a aprobat modificările la bugetul asigurărilor sociale pentru acordarea compensațiilor
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.