Cum protejăm pomii de îngheț. 6 sfaturi practice împotriva gerului și a brumei

Protejarea pomilor impotriva inghetului este o actiune necesara in orice livada, chiar daca vorbim de una relativ mica, de familie, cat mai ales daca discutam de una comerciala. Cei mai sensibili la gerul aspru sunt pomii tineri, de pana in 3-4 ani. Protectie pomi inghet: este important astfel sa luam macar una dintre urmatoarele masuri prin care sa ajutam plantele sa treaca mai usor de sezonul rece.

Iata cateva metode eficiente si ieftine pentru a va proteja pomii fructiferi impotriva inghetului:

1. Protectie pomi inghet: Musuroirea

O prima varianta pe care o puteti incerca este musuroirea, care protejeaza radacinile plantei. Faceti un musuroi de pamant, de circa 30 cm, la baza pomului. In cazul in care pamantul inghetat e mult prea greu de sapat, puteti aduce pamant si din alta parte. O alta metoda asemanatoare pe care o puteti incerca este ingroparea bazei pomului in fan sau paie, pentru a proteja planta impotriva gerului.

Mai mult, trunchiul copacului il putem inveli in panza de sac din iuta ori chiar hartie de ziar.

Exista si plase speciale de protectie la magazinele de specialitate.

Atentie! Nu folositi folii de plastic deoarece acestea intretin condensul. Tulpina umeda va ingheta in zilele cu temperaturi negative.

Cativa pomicultori aleg de asemenea sa varuiasca trunchiul, pentru a-l proteja de temperaturile foarte scazute, cat si impotriva daunatorilor.

2. Fumigatia

O alta metoda eficienta de a proteja pomii de inghet este si fumigatia. Iata cum putem utiliza cu succes aceasta varianta.

In primul rand, fumul este produs prin arderea unor materiale care se aprind usor. Bineinteles, este important sa va luati o serie de masuri de siguranta.

Pentru a construi o fumigena trebuie sa avem materiale precum buruieni uscate, balegar paios, cauciucuri uzate, rumegus etc. Vom realiza niste gramezi pe care le vom aseza in zona din care bate vantul, pentru a permite fumului sa ajunga in toata livada. Ca distanta, gramezile se pot pune la circa 10-15 metri.

Ca sa construim propriu-zis o fumigena trebuie sa folosim un par pe care sa-l batem in pamant, la baza lui punand un altul, orizontal. Vom pune cateva paie uscate, pentru a ne asigura ca se aprinde usor. Apoi, deasupra vom pune materialul ales care arde in timp si produce fum.

Aceste fumigene se pot utiliza impotriva brumei, cand temperatura in timpul noptii este de circa 1-2 grade Celsius.

3. Protectie pomi inghet: Nu uitati de protectia impotriva rozatoarelor

Pe langa temperaturile negative, este important sa protejam pomii fructiferi si de atacurile rozatoarelor. Putem construi un gard de protectie in jurul livezii, pentru animalele mai mari, iar pentru rozatoare putem aplica pe scoarta un amestec de var cu balega. Mirosul acestei substante va tine departe animalele.

4. Adunati zapada la radacina pomilor

O metoda foarte simpla pe care o puteti utiliza pentru a evita inmugurirea timpurie este sa adunati zapada la radacina pomilor fructiferi, intr-un strat gros. Batatoriti zapada la baza pomilor. In acest mod, se va mentione o temperatura cat mai scazuta la radacina plantei, ceea ce va face ca inmugurirea sa fie intarziata.

5. Ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu

Pentru a creste rezistenta pomilor fructiferi la ger, mai ales a florilor acestora (impotriva brumei) specialistii recomanda folosirea unor ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu. Acestea au rolul de a intarzia intrarea in vegetatie.

6. Alte tratamente importante

In protectia pomilor fructiferi un rol important il joaca si tratamentele cu fungicide, care se pot aplica doar in timpul repausului vegetativ, inainte sa apara mugurii.

Un prim tratament se poate realiza in perioada noiembrie – decembrie, cu un produs precum zeama bordeleza, Champ 77 WG sau Triumf. Dupa aplicarea acestuia, la circa 2 saptamani se poate interveni cu un alt tratament, de aceasta data pe baza de ulei horticol.

O alta serie de tratamente pe baza de ulei horticol, alternativ cu produse cuprice, este bine sa se realizeze in general in luna februarie. Pentru a minimiza greselile care pot aparea la aplicarea acestor tratamente va recomandam sa consultati cu atentie instructiunile de folosire.

Sfat util! Uleiul horticol are capacitatea sa protejeze foarte bine scoarta si mugurii latenti impotriva temperaturilor negative. Aplicati acest ulei horticol in zilele in care nu sunt prognozate ploi.

Daca stiti si alte metode de protectie a pomilor de inghet va rugam sa le impartatisi cu cititorii nostri, in sectiunea de comentarii.

Sursă: cultivaprofitabil.ro