Cum producătoarea Zina Cebotari îngrijește căpșuna iarna

Doamna Zina Cebotari, un suflet deschis și luminos, care crește în grădina sa cea mai delicioasă căpșună. Pe lângă căpșună, am savurat și vișinele doamnei, o adevărată savoare dulce-acrișoară, scrie katalyst.md.

Căpșuna este cultura ei de bază, o cultivă mulți ani la rând. Cu ajutorul unor mici secrete, doamna Zina reușește să o îngrijească chiar și pe timp de iarnă. A încercat să o crească pe peliculă, dar a decis să nu mai experimenteze, înțelegând tot impactul ecologic asupra pămîntului. Nu strânge frunzele uscate, asta oferă culturii o doză mai mare de humus și condiționează fertilitatea:

„Nu stropesc cu nimic, de la natură. Am dorit să o acopăr cu paie, dar soțul m-a convins să renunț, să nu zboare paie prin curte. Uneori folosesc permanganat de potasiu, bicarbonat de sodă, unele culturi le-am stropit cu piatră vânătă, fac acestea pentru ca nu aș vrea să se îmbolnăvească plantele”.

Doamna Zina este bunică a două nepoțele, care locuiesc în oraș, pentru ele se străduie să păstreze toate produsele naturale. Iubește să mire oaspeții cu căpșunele sale suculente, o dăruiește celor apropiați, alteori pleca și la piață cu ea. În sezonul precedent, spune doamna Zina, a avut o posibilitate minunată să livreze produsul ei , nu era nevoită să meargă în piață și să solicite spațiu de comercializare, care, după spunele doamnei, uneori este prea anevoios. Uneori oferă căpșuna prin barter, sau o vinde în sat, cu preț scăzut, dar nu vrea să revină la piață.

Toată familia doamnei Zina iubea grădinăritul, a preluat tehnici de la părinții săi, pentru a îmbunătăți calitatea solului: găinaț de la găini, rațe mute, uneori folosea și cenușă, dar de când are în casă instalat sistemul de gazificare, nu mai are cenușă.
„Am cultivat și cartofi, pe terenuri foarte mari, dar am renunțat. Munceam singură, au fost ani în care nici investiția nu reușeam să o recuperez. Mi-a fost complicat să gestionez acest proces singură. Acum eu am căpșună și e mai ușor. Am plantat în grădină și pomușoare, roșii și negre, agriș, mure, mă strădui să plantez cât mai mulți arbuști, să fie cât mai puțin pământ, și cu mult mai multă roadă”. O ajută mult și fântâna de lângă casă, are grijă de plante și menține cu bunătățuri toată familia.