Cum poți produce legume și iarna, fără curent și gaz
Sera îngropată in pământ sau, cum li se mai spune, serele subterane, sunt un mijloc excelent de a cultiva legume chiar si iarna, când temperaturile exterioare sunt negative. Construcția nu este una complicata si nici scumpa. Costa circa 300 de euro si o puteți găsi la diferite magazine.
Sera pe care dorim sa v-o prezentam este de tipul Alipii, acesta fiind un cuvânt care in indiana înseamnă chiar „loc călduros”. Din punct de vedere al dimensiunilor sera îngropată are 6 metri lățime si 24 de metri lungime.
Cei care au dezvoltat prototipul acestei sere sunt niște cercetători de la o fundație non-profit care au ca scop dezvoltarea agriculturii sustenabile.
Sera se regăsește la aproximativ un metru jumătate sub pământ. In Romania exista cel puțin un agricultor din Buzău care a încercat aceasta metoda si se declara mulțumit, reușind sa producă si in timpul iernii tomate.
Sera îngropată in pământ: cum funcționează
Cu siguranța, prima întrebare pe buzele cititorilor este cum funcționează aceasta sera subterana. Conform proiectanților ei, lumina solara din timpul zilei încălzește acoperișul rămas la suprafața, care este compus dintr-o folie de plastic.
Aceasta căldura este apoi depozitata in pereții laterali construiți din pământ, iar încăperea cu plantele va beneficia astfel de o temperatura constanta chiar si pe parcursul nopții.
Aveți posibilitatea sa cultivați in miezul iernii roșii, salata, ardei, varza, ceapa verde ori broccoli.
Mod de construcție pentru sera îngropată in pământ
Realizarea unei sere subterane trebuie sa înceapă cu dreptul, si anume cu poziționarea acesteia intra-un loc in care soarele este prezent pe tot parcursul zilei. Se vor evita locurile umbroase, deoarece căldura acestei sere se bazează tocmai pe razele solare.
A doua etapa importanta in construcția serei se refera la săparea grapei in care va exista practic sera. Dimensiunile exacte nu sunt unele standard, fiecare fermier putând sa stabilească ce spațiu ar avea nevoie, pentru ce producție ar avea nevoie.
Nu in ultimul rând, e bine sa căptușim ușa de intrare de la sera, pentru a nu avea pierderi de căldura.
Exemplul unui fermier din Mangalia
Unul dintre agricultorii romani care a decis sa-si facă o sera îngropată in pământ este un fermier din Mangalia. Tomatele sale sunt cultivate si in sezonul rece la aproape un metru adâncime in sol.
Acesta cultiva legume pe o suprafața de 6000 de metri pătrați. Conform fermierului, iarna trecuta au fost zero grade in sera îngropată in pământ, iar la suprafața temperatura era de circa – 15 grade Celsius. (solar in pământ, sere sub pământ, solar subteran).