Cum obținem rezultate bune la depozitarea legumelor şi fructelor

Utilizarea echipamentelor frigorifice și a instalațiilor tehnologice în practica de depozitare a fructelor și legumelor permite prelungirea duratei termenului de valabilitate al produselor. Cu toate acestea, există mai mulți factori care ar trebui luați în considerare pentru ca legumele și fructele să fie păstrate nu numai pentru o perioadă îndelungată de timp, dar şi menţinându-şi calitatea înaltă.

O companie internațională, care lucrează de mai bine de zece ani în domeniul echipamentelor frigorifice și aer condiționat cooperează cu peste 60 de producători și furnizori de echipamente la nivel mondial. Aceasta identificat patru pași principali pentru a obține rezultate remarcate în depozitarea fructelor și legumelor:

Patru paşi pentru a obţine rezultate bune la depozitare:

  • proiectarea competentă a depozitului şi efectuarea calculului capacității acestuia din punct de vedere al volumului producţiei;
  • sortarea și selectarea produselor de calitate, deoarece dacă se depozitează fructe și legume alterate sau care prezintă anumite neconformităţi alături de cele de calitate înaltă, acestea din urmă se vor deteriora cauzând pierderi suplimentare pentru bugetul companiei şi dezvoltarea ei ulterioară;
  • instalarea echipamentelor necesare, pentru ca să se respecte anumiți parametri, condiții de temperatură, să ofere un nivel optim de umiditate și să realizeze aerisirea încăperii în mod adecvat;
  • atragerea de personal calificat, care va avea grijă de depozite și produse în mod corespunzător.

Potrivit experților în domeniu, în prezent sunt destul de populare şi actuale camerele de depozitare pentru fructe și legume cu o temperatură medie și joasă, sistemele de răcire cu șoc termic: hidrocooling şi prerăcirea cu aer comprimat, sisteme de congelare cu șoc termic: camere și dulapuri de congelare, congelarea rapidă în strat fluidizat, precum și unități de producție în care este ambalat produsul.