Cum o savantă româncă a inventat ploaia artificială
Ștefania Mărăcineanu, un fenomen în lumea științifică europeană, este considerată savanta care a descoperit radioactivitatea artificială, dar și procedeul de declanșare artificială a ploii, scrie infoalret.ro.
Una dintre preocupările științifice ale ei a reprezentat-o legătura dintre radioactivitate şi meteorologie. Încercând să înțeleagă mecanismul de declanșare a ploilor, Ștefania Mărăcineanu a ajuns la concluzia că radiațiile ar putea fi importante în acest fenomen. Astfel, a făcut un experiment, încercând să creeze o concentrație artificială de radioactivitate în nori, prin injectarea norilor joşi cu săruri radioactive. Experimentul a avut loc în vara secetoasă a anului 1931, în Bărăgan. Pentru realizarea lui a primit sprijinul profesorilor Dimitrie Bungeţianu şi N. Vasilescu-Karpen, iar cel care a pilotat avionul din care s-au lansat sărurile radioactive a fost pilotul-prinţ Constantin Cantacuzino, devenit mai târziu o legendă a aviației române în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Experiența a fost un succes, Mărăcineanu fiind apoi însărcinată de guvernul francez să experimenteze „ploaia artificială” şi în Algeria. După 1945, cercetările în acest domeniu au continuat mai ales în SUA, dar şi în alte ţări, substanţele folosite pentru injectarea norilor fiind numeroase, printre ele numărându-se iodura de argint sau zăpada carbonică.