Cum îți construiești singur o pompă de apă care nu are nevoie de electricitate

 

Grădinile de legume si zarzavaturi necesita o întreținere permanenta începând de la răsădire si pana la culegere. Poate cea mai dificila activitatea este cea de udare sau irigare a plantelor, in special daca nu aveți o fântâna sau un izvor in apropiere. Desigur acest lucru se poate face cu o pompa electrica sau cu una pe benzina însă acest lucru înseamnă costuri suplimentare ridicate in special in perioada de vara când temperaturile sunt ridicate iar nivelul precipitațiilor este mai redus, scrie www.renovat.ro .

Daca aveți însă un parau prin apropiere, ați putea sa folosiți o metoda ingenioasa de a va uda gradina fără nici un cost adițional. Acest lucru se poate face prin instalarea unei pompe hidraulice care funcționează pe baza principiului hidraulic al vaselor comunicante si al fenomenului de lovitura de berbec. In continuare vom încerca sa va explicam cum funcționează aceasta pompa si care sunt avantajele ei.

Pompa hidraulica pe care dorim sa v-o prezentam in continuare poate fi instalata pe un izvor sau parau si nu necesita nici un consum de energie electrica, gaz sau benzina. Pompa funcționează folosind energia apei din cădere si veți putea transporta apa intra-un bazin care se poate afla si la o anumita înălțime.

Primul pas in amenajarea pompei este sa îngrădiți izvorul, făcând un mic baraj din lemn, piatra sau chiar beton. Apoi trebuie măsurata cantitatea de apa pe care izvorul o poate furniza folosind un vas cu gradație si un cronometru.

Apoi veți avea nevoie de o cădere de la sursa de apa, astfel ca ar fi ideal ca instalarea pompei sa se facă in amonte fata de terenul unde vreți sa aduceți apa. Cu cat căderea este mai mare cu atât mai mare va fi si lungimea la care veți putea duce apa.

Principiul de funcționare al pompei hidraulice numit si al loviturii de berbec folosește energia fluxului de apa in cădere pentru a deschide si închide alternativ doua valve care vor crea o anumita presiune astfel ca apa va putea fi transportata chiar si in amonte. Aceste tip de pompe se numesc RAM (berbec in engleza) si vor transporta numai un anumit procent din apa care intra in țeava, restul pierzând-se in procesul de creare a presiunii.

Pentru construcția acestei pompe aveți nevoie de doua valve cu mărimea potrivita pentru fluxul de apa pe care doriți sa li transportați. In funcție de dimensiunile valvei veți putea alege si celelalte componente ale pompei: țeava de zinc, țeava de plastic, doi robinete, un bazin de aerisire din PVC, nipluri, un cot si un manometru.

Țeava de zinc se va folosi pentru a transporta apa de la izvor la pompa iar cea de plastic care va avea un diametru la jumătate fata de cea de zinc, de la pompa la destinație. Toate aceste componente le veți găsi la orice magazin de bricolaj sau de instalații iar prețul acestor nu va fi foarte ridicat.

Pompa RAM nu necesita decât o întreținere anuala in care sa o curățați de nămol si alte rezidiri, putând sa fie folosita pentru mai mult ani fără sa înlocuiți nicio piesa. In cazul in care va doriți sa achiziționați o astfel de pompa hidraulica profesionala, o puteți găsi in oferta magazinelor mari de instalații.

Speram ca vi s-a părut interesant acest articol despre construirea unei pompe hidraulice care funcționează fără electricitate si ca li veți distribui si prietenilor voștri care apreciază soluțiile ingenioase si ieftine care se pot folosi in gradina.

Pentru mai multe informații puteți vedea si videoclipul de mai jos:

Pentru mai multe informatii puteti vedea si videoclipul de mai jos: