Cum își duc viața locuitorii din nordul țării cu și fără apeduct

Reparații fără sfârșit, deconectări, apă în două cu rugină și pierderi în rețea de până la 70%. De toate acestea au scăpat locuitorii din municipiul Edineț, unde cu suportul Uniunii Europene au fost reabilitați 50 de kilometri de apeduct. Iar în curând, vor începe și lucrările de construcție a unei stații de tratare a apei, relatează NordNews.md.

Municipiul Edineț numără 18 mii de locuitori. De acum încolo, aceștia vor avea acces la apă de calitate.

,,Gata, apa este deja curată. Anterior căram apă de la fântână, dar acum pot să gătesc cu cea de la robinet”

,,Vara erau multe deconectări. Nu aveam apă câte o săptămână sau 2-3 zile.  Fântâna este la 500 de metri de noi. Aveam mult de cărat.  Apa era foarte murdară”, au spus oamenii.

Cel mai dificil le era bătrânilor, îndeosebi iarna. Liubovi Bogdanov în vârstă de 86 de ani era nevoită să ceară ajutorul vecinilor.

Liubovi Bogdanov, locuitoare, mun. Edineț: ,,Ningea, dar aveam nevoie să ajung la fântână sau cineva să curețe calea până la acea stradă.”

Proiectul implementat de ADR Nord și GIZ Moldova se cifrează la 59 de milioane de lei, dintre care aproape 51 de milioane reprezintă grantul oferit de UE. Alte 8 milioane este contribuția primăriei locale.

Constantin Cojocaru, primar, mun. Edineț: ,,Trebuia să adunăm acești bani de la cetățeni. Luasem și o decizie a consiliului de a aduna câte 6 mii de lei de la fiecare familie. Pentru că situația este precară, mai ales din cauza crizei economice și energetice din țară, am decis ca aceste 8 milioane să fie identificate de către primărie.”

Vitalie Sorocan, director „Apă-Сanal” Edineț: ,,Am reabilitat 50 de kilometri de rețea din cei 130. Cu aproape 5 km am extins apeductul, iar 45 km au fost reabilitați.  Acum putem controla livrarea apei pe sectoare, pe fiecare stradă în parte.”

În aceste zile, autoritățile locale urmează să semneze un nou contract pentru a implementa un proiect menit să îmbunătățească și mai mult calitatea apei în municipiul Edineț.

Constantin Cojocaru, primar, mun. Edineț: ,,Este un proiect realizat împreună cu Agenția de Dezvoltare a Austriei în cadrul EU4Moldova. 01.43 01.57 3 milioane de euro oferă agenția Austriei, iar peste 1 milion va fi contribuția locală. Va fi o stație de tratare modernă pentru Edineț și Cupcini. Vor fi revalorificate și patru stații de pompare de la Prut până la Edineț.”

Tabloul este cu totul altul în satul Pîrlița din raionul Fălești. La ai săi 72 de ani, Eugenia Cebota așa și nu a ajuns să spele rufele cu mașina automată sau să facă un duș, la fel ca și ceilalți peste trei mii de consăteni de-ai săi.

,,Iată așa scot apă, ca o bătrână neajutorată.”

Eugenia Cebota, locuitoare, s. Pîrlița: ,,Nu vezi cum car apa sprijinindu-mă în baston? Duc o găleată, apoi încă una. Cei de sus trăiesc în puf, dar noi îndurăm.”

,,E foarte greu de spălat, de gătit. Noi suntem mai tineri și încă putem, dar sunt bătrâni care nu au puteri și nici cine să le aducă o căldare cu apă. Copiii sunt plecați peste hotare. E foarte greu.”

Problema s-a agravat odată cu seceta. În această vară, mai multe fântâni din sat au secat.

,,Dimineața poate să fie mai multă apă, iar alteori mai puțină. Se întâmplă pentru mulți oameni scot apă din aceeași fântână.  Strângem apă de ploaie în butoaie.”

,,Nu putem spăla la mașină, animalele le adăpăm la iaz pentru că nu avem apă. Este foarte greu.”

Acum câțiva ani, în localitate a fost construit un apeduct, dar din lipsă de bani așa și nu a fost conectat. De apă la robinet urmau să se bucure 90% din săteni.

Sergiu Neagu, primarul satului Pârlița, r. Fălești: ,,Pentru a finisa apeductul avem nevoie de aproape 6 milioane de lei. Chiar astăzi am făcut un demers în adresa Fondului Ecologic Național pentru a vedea care este situația, dacă putem miza pe finanțare sau suntem liberi să căutăm bani în altă parte pentru a finisa proiectul.”

Pe țară, situația este și mai rea la capitolul canalizare. În Edineț, doar 46% dintre gospodării sunt racordate la un sistem centralizat de canalizare.