Cum îngrijești corect vița de vie

Pentru a beneficia de struguri toamna, ai nevoie de o viță de vie sănătoasă, iar aceasta se obține urmând mai mulți pași de care trebuie să ții cont.

CUM ÎNGRIJEȘTI CORECT VIȚA DE VIE

Dacă îți faci griji că vița de vie se poate îmbolnăvi, poți opta pentru soiuri precum Moldova, Valeria sau Brumariu. Este știut faptul că aceste soiuri au o rezistență mai mare la boli și la ger. De asemenea, plantarea viței de vie se face primăvara devreme, chiar în luna martie, dar în solurile mai umede plantarea se face la începutul lunii mai.

O viță de vie sănătoasă mai are și un alt aspect, și anume, stropitul. Astfel că este bine să o stropești pe întreaga perioadă de vegetație. Apoi, în funcție de zona țării și de condițiile climatice, poți alege stropirea viei și în afara perioadei ei de vegetație, ca să te asiguri că nu există pericolul apariției bolilor.

UDAREA VIȚEI DE VIE

Un alt indiciu al unei vițe de vie sănătoase este și udarea. Astfel că fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă. Cât privește altoirea ei, procesul constă în tăierea unor porțiuni de lăstar de la o plantă, pentru ca mai apoi ea să fie mutată pe altă plantă.

ÎNDREPTAREA SPALIERILOR

De precizat este și că, în decursul unui an, vița de vie are nevoie de îngrijiri speciale, ca să te asiguri că recolta este una cât se poate de sănătoasă.

Este vorba de îndreptarea spalierilor. Trebuie deci să ai grijă ca aceștia să fie îndreptați, iar sârmele care susțin vița de vie trebuie îndreptate sau înlocuite dacă au ruginit. În plus, trebuie să mai ții cont și de aratul viei, deoarece primăvara via trebuie arată.

LĂSTARII SE LEAGĂ

De asemenea, ca să ai o vie sănătoasă și îngrijită, se practică legatul lăstarilor. Lăstarii se leagă atunci când ajung la aproxomativ 40 de cm. Acest lucru se practică de patru ori în perioada de vegetație.

TRATAMENTE FITOSANITARE

La vița de vie trebuie să mai faci și tratamente fitosanitare pe tot parcursul anului împotriva manei, făinării și putregaiului cenușiu.

PLIVITUL

Pentru o recoltă bogată nu uita nici de plivitul, ciupitul lăstarilor sau carnitul, dar nici de copilirea lăstarilor anticipați. Un alt truc de care ar trebui să mai ții cont dacă vrei să ai o vie bogată este și desfrunzirea parțială, pentru ca strugurii să aibă parte de lumina necesară.