Cum înființăm o fermă ecologică de găini ouătoare
Oportunitatea înfiinţării unei ferme ecologice de găini în contextul actual al pieţei româneşti este mai mult decât evident. Datorită faptului că, în România, piaţă de ouă este insuficient controlată, există pentru consum trei categorii de ouă: cele provenind din sectorul industrial, cele de import şi cele din gospodăriile ţărăneşti.
Potențial uriaș
Rata anuală a consumului urban este de aproximativ 2,9 miliarde de ouă. Însă, în prezent, se produc industrial doar 1,2 miliarde. Micile gospodării ţărăneşti furnizează 5,5 miliarde de ouă, care însă nu pot fi comercializate în conformitate cu HG 415/2004, neîndeplinind niciuna dintre condiţiile prevăzute de reglementările UE. Aşadar, o parte dintre acestea sunt utilizate pentru clocire si scos pui de o zi sau pentru consumul zilnic. Neasigurarea necesarului de consum pe piaţă determină creşterea excesivă a preţului ouălor în anotimpul rece, ca şi necesitatea de a apela la importuri masive, care destabilizează piaţa internă. În condiţiile în care avicultură industrială acoperă doar 20% din necesarul pieţei, înfiinţarea unei ferme ecologice de găini se dovedeşte o idee de afacere foarte oportună.
Avantajele fermei de familie
O găină crescută într-o gospodărie ţărănească produce circa 120 de ouă pe an şi consumă 120 de grame de grăunțe rezultând pe an, un raport de circa 365 g furaje pentru un ou. În sistemul intensiv de creştere, raportul este de 280 de g de furaje pentru circa 300 de ouă. Aşadar, în sistemul intensiv de creştere a găinilor se produc de 2,3 – 2,5 ori mai multe ouă pe an, cu un consum de furaje pe ou de 2,4 – 2,6 ori mai mic, însă calitatea nu este aceeaşi.
Ferma ecologică de găini ouătoare are avantajul de a folosi forţa de muncă a familiei, dar și de a produce ouă în condiţiile economice ale marilor ferme industriale. Faţă de acestea însă, costurile sunt mai mici, pentru că, pe lângă forţa de muncă proprie, crescătorii pot folosi şi cereale din gospodărie, mult mai ieftine şi calitativ superioare celor de pe piaţă. Fiecare găină ouătoare dintr-o fermă ecologică ingeră circa 140 de grame de furaje pe zi. Ceea ce înseamnă că 6.000 de găini mănâncă, zilnic, 840 de kilograme de furaje. Aceasta face că într-un an cantitatea de hrană să fie impresionantă. Gunoiul care rezultă de la păsări poate fi însă vândut şi folosit ca îngrăşământ natural pentru cultivarea plantelor ecologice.
O fermă ecologică de găini este o afacere cu un viitor garantat şi cu numeroase oportunităţi de dezvoltare, care poate aduce profituri din vânzarea de carne, ouă şi penaj. Nu există foarte mulţi competitori în această zona şi nici nu trebuie o specializare în domeniul zootehnic. De altfel, piaţa ouălor şi a cărnii de pasăre ecologice este într-un trend ascendant, pentru că din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de o alimentaţie cât mai sănătoasă.
De ce avem nevoie?
În principiu, pentru înfiinţarea unei ferme ecologice de găini avem nevoie doar de la câteva lucruri şi evident de respectarea legislaţiei în domeniu. Un teren de circa 1000 mp situat cât mai departe de zonele puternic poluate, un efectiv de găini ouătoare, furaje 100% naturale şi câteva echipamente de lucru sunt tot ceea ce trebuie pentru a porni afacerea. Aceasta este una dintre afacerile care nu sunt atât de greu de demarat. Cei care au deja în proprietate un teren la ţară de 1000 de mp pot spune că deja cea mai mare parte a investiţiei este asigurată. În plus, creşterea găinilor nu ridică probleme deosebite. Tot ce trebuie făcut este ca acestea să fie lăsate libere să ciugulească iarbă, să scurme după insecte şi să facă „baie de ţărână” în zilele călduroase. Însă esenţial este să fie respectate reglementările Uniunii Europene privind garanţiile produselor ecologice.
Ce înseamnă ouă ecologice?
Ouăle ecologice sunt ouăle găinilor crescute libere, la sol, care au acces la spaţii verzi, grădini, pajiști, dar şi la un adăpost închis, care să le ferească de diverşii prădători sau de condiţiile de vreme extremă. Standardele UE de zootehnie ecologică reglementează clar modul în care trebuie organizată o fermă ecologică de găini. Fiecărei păsări trebuie să îi revină cel puţin 4 mp de păşune, iar în adăpostul închis să nu fie o densitate mai mare de 6 păsări/mp.
Dacă păsările vor beneficia de condiţii optime, aceasta se va vedea şi în calitatea şi cantitatea de ouă pe care le produc. Cu cât condiţiile asigurate vor fi mai bune şi vor respecta necesităţile păsărilor, cu atât productivitatea acestora va creşte.
Adăpostul păsărilor trebuie păstrat curat şi uscat. Însă nu trebuie să irosim gunoiul de pasăre, care este un îngrăşământ extrem de eficient. Acest lucru se reflectă şi în preţul cu care acesta este comercializat şi care poate ajunge până la 600 de euro/tonă. Pe perioada iernii, găinile trebuie să aibă o temperatură constantă în interiorul adăpostului, iar afară, în aer liber, pot ieşi doar dacă temperaturile sunt între 13 şi 30 de grade Celsius.
Pe lângă asigurarea unui adăpost curat care să le ferească de prădători şi vremea rea, bine ventilat şi iluminat corespunzător, hrana păsărilor este foarte importantă. Găinile crescute într-o fermă ecologică vor fi hrănite cu cereale ecologice, făinuri proteice de origine vegetală, săruri minerale şi vitamin, însă nu sintetice. Niciun fel de substanţe chimice, pesticide, conservanţi, aditivi, hormoni, organisme modificate genetic sau antibiotice nu se vor regăsi în hrană acestora. Găinile lăsate libere să ciugulească în grădini şi pe pajiști iarbă, insecte şi diverse fructe de pădure (în funcţie de specificul zonei în care este amplasat terenul) vor avea o dietă foarte variată şi bogată în nutrienţi. Gălbenuşul auriu al ouălor obţinute de la găinile din fermele ecologice sunt o dovadă a faptului că acestea sunt bine hrănite. Ouăle obţinute de la găinile crescute într-o fermă ecologică sunt inscripţionate cu cifra 0.
Rasa de găini Lohmann Brown este foarte potrivită pentru a începe o astfel de afacere, pentru că păsările au un ritm de creştere lent, ajungând la vârstă adultă cu puţin peste 2 kilograme, dar cu o producţie de peste 300 ouă/an. Aceasta este o pasăre rezistentă la boli, iar ouăle proaspete provenite de la aceste găini sunt sănătoase, cu coajă tare, gălbenuş intens colorat şi au o greutate medie de 63-64 g/buc.
Ce dificultăţi puteți întâmpina?
Una dintre provocările întâmpinate de crescătorii de găini în fermele ecologice este procurarea furajelor eco şi a altor suplimente. Premixurile vitamino-minerale, carbonatul de calciu, srotul de floarea-soarelui, grâul şi porumbul ecologic nu se găsesc cu uşurinţă în toate zonele ţării. O variantă ar fi ca acestea sa fie produse chiar de crescătorii de păsări.
Condiţiile de certificare şi de menţinere pe piaţă a produselor ecologice sunt destul de severe. Fermele sunt verificate de autorităţile abilitate, iar dacă se încalcă vreo regulă europeană a produselor ecologice, atunci se ridică certificatul, iar ferma nu mai are voie să funcţioneze. Păsările trebuie să aibă condiţii de hrană ecologică, un habitat adecvat, spaţiu suficient şi o pajişte.
Ca atare şi preţul oului ecologic este pe măsură. De două ori pe luna, ouăle ecologice şi furajele pe care ferma le procesează sunt verificate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor din zona în care este amplasată ferma.