Cum găsim locul potrivit pentru plantat?
Atunci cand alegeti locul de plantare trebuie sa tineti cont de urmatoarele criterii:
- necesitatile speciei respective: expunerea la soare, semi-umbra sau umbra, calitatea solului.
- Este de altfel foarte important sa luati in considerare dimensiunea plantei la maturitate si ritmul de crestere. Multe specii pot fi controlate ca forma si dimensiune prin tundere insa este indicat sa nu plantati specii care ating dimensiuni mari, foarte aproape ( 50cm-1m) de ziduri, garduri, zone cu pavaj, constructii de orice fel.
- Atunci cand plantati in grupuri, trebuie sa luati in considerare si o distanta suficienta intre o planta si alta, pentru a asigura fiecareia conditiile optime necesare unei dezvoltari sanatoase.
- Trebuie respectate reglementarile legale cu privire la distantele minime de plantare fata de proprietatile si drumurile publice.
Cum plantam corect?
La orice plantare este indicat sa alegeti mai intai locul potrivit, sa masurati cu o ruleta balotul sau ghiveciul, sa sapati groapa la dimensiunea necesara, sa afanati si fertilizati pamantul, sa udati generos peretii locului sapat si apoi sa pregatiti plantele, indepartand ghivecele sau ambalajele balotului.
Este foarte important sa nu ingopati plantele mai mult decat au fost ingropate initial. Urmariti cu atentie punctul pe tulpina pana la care balotul a fost acoperit initial cu pamant si pastrati acest nivel.
Dupa plantare udati generos plantele abia fixate.
Plante in ghivece
Ghivecele trebuie indepartate astfel incat balotul sa nu fie sfaramat, evitand desprinderea pamantului de pe radacinile plantei. Daca ghiveciul nu iese cu usurinta si daca dimensiunea plantei va permite, este mai usor sa culcati ghiveciul orizontal la nivelul solului si sa presati apasand cu piciorul containerul de jur imprejur. Daca nu reusiti nici in acest mod, este indicat sa taiati ghiveciul cu o foarfeca sau un cutit pentru a nu sfarama balotul. In cazul in care radacinile au crescut prin gaurile de scurgere ale ghiveciului, le puteti taia cu o foarfeca. Veti incuraja astfel crestere si regenerarea lor.
Sapati o gropa cu aproximativ 20-40 centimetri mai mare decat ghiveciul sau balotul plantei si presarati un strat de 10-15 centimetri de pamant afanat fertil pe fundul gropii.
Asezati balotul in groapa fara a acoperi planta mai mult decat a fost ingropata initial, fara a ingropa parti din tulpina sau frunze. Acoperiti spatiile ramase cu pamant, batatorind treptat si foarte bine pamantul pentru a impiedica patrunderea aerului la radacina. Tasarea solului se face mai greu daca pamantul este foarte umed, fiind indicat sa evitati plantarea in zilele cu ploaie abundenta.
Deasupra pamantului bine batatorit, se mai aseaza un strat de cativa centimetri de pamant afanat pentru a ajuta la retinerea umezelii in sol.
Plante la balot
Pentru ambalarea si invelirea plantelor extrase cu balot se folosesc in general materiale si ambalaje biodegradabile cum ar fi panza sau tesatura de iuta, plasa de sarma. In acest caz materiale care sustin balotul pot fi ingopate cu tot cu balot, fiind suficient sa le sectionati din loc in loc cu o foarfeca.
Daca balotul este insa impachetat cu materiale nedegradabile sau greu degradabile, plastic, rafie sau orice derivat, este indicat sa asezati balotul in groapa si apoi sa trageti sau sa taiati cu grija ambalajul, indepartandu-l fara a sfarama balotul si a deranja radacinile.
Pentru plantele cu balot compact, bine legat, se respecta aceleasi reguli si etape ca la plantarea plantelor crescute in ghivece.
Plante cu radacini nude
Este necesar sa efectuati mocirlirea si fasonarea radacinilor. Reinoiti taieturile radacinilor si hidratati-le introducandu-le in apa (daca planta nu a fost pastrata in apa pana la momentul plantarii).
Sapati o gropa cu aproximativ 10-20 centimetri mai mare decat voumul radacinilor si presarati un strat de 10-15 centimetri de pamant afanat fertil pe fundul gropii. Este indicat sa adugati si 3-5 Kg mranita, gunoi de grajd fermentat (cel putin doi ani).
Asezati radacinile in groapa intr-o pozitie cat mai naturala, fara a le presa si acoperiti spatiile goale dintre radacini cu pamant sfaramat marunt si afanat batatorind treptat si foarte bine pamantul pentru a impiedica patrunderea aerului. Deasupra pamantului bine batatorit, se mai aseaza un strat de cativa centimetri de pamant afanat pentru a ajuta la retinerea umezelii in sol. Nu ingropati planta mai mult decat a fost ingropata initial.
In primul an de la plantare trebuie sa acordati o atentie sporita plantelor. Este necesar sa udati cu reguaritate plantele, in general o data la doua zile sau chiar in fiecare zi, in perioadele secetoase si de canicula.
In aceasta perioada de adaptare, veti observa mai putine transformari ale plantei la suprafata solului, cresterile avand loc in sol, la nivelul radacinilor. In urmatorul an, odata adaptate si bine inradacinate, plantele vor avea cresteri semnificative capatand un aspect din ce in ce mai sanatos si viguros iar nevoile de intretinere scad.