Cum faci bani din afini crescuți în container sau ghiveci

O plantația de afin are nevoie de anumite condiții de dezvoltare, in special de un anumit tip de sol. Daca aceste condiții nu pot fi îndeplinite in totalitate, exista o soluție extrem de eficienta. Afinul la container sau in ghiveci.

Unul dintre fermierii romani care au apelat la aceasta metoda este si Vasile Star pariu din județul Bacău, care, in urma cu 7 ani, a ales sa înființeze o plantație de afini la container, pe o suprafața de circa 3.000 mp.

Ce înseamnă mai exact cultivarea afinului la ghiveci / container?

In primul rând, acest tip de plantație este recomandat agricultorilor care nu dispun de un sol cu anumite caracteristici suficient de bune pentru o cultura de afin convenționala.

Astfel, cultivarea afinilor se poate realiza in niște ghivece de capacitați mari, de aproximativ 60 litri, pe tot parcursul anului. In ele vom pune pământ optim pentru o plantație de afini. Locul de instalare a acestor ghivece trebuie sa fie perfect plan. De asemenea, este necesar si in sistem de irigare cu injector de îngrășăminte si picurătoare pentru fiecare planta.

Cum a început cultivarea afinilor in ghiveci

Afini la container ghiveci

Vasile Star pariu a achiziționat in prima faza 300 de plante si a început sa le crească in containerele de plastic. In prezent numărul de plante de afini se ridica la 1.700.

„La început nu cunoșteam exact prea mult detalii despre afini, dar am prins drag de aceste plante. Am cumpărat trei soiuri diferite, Elliot, Blue old si Duke. Pământul pe care l-am pus in containere este un pământ de conifere, din zona mea, plus rumeguș putred si turba”, spune cultivatorul.

Chiar daca are o plantație de afini mica, pe o suprafața totala de 3.000 mp, fermierul spune ca din punct de vedere al gustului si dulceții, afinele sale sunt deosebite, mai ales ca folosește doar îngrășăminte naturale, fără stropiri.

„Am ales sa cultiv in sistem boi pentru ca afinul are o bogăție imensa de vitamine care ne aduce foarte multa sănătate. Îmi doresc sa mai creștem ușor plantația. Oricum, pe an producem o tona de afine, însă cantitatea va creste odată cu maturitatea plantației. Afinul la container, cel puțin pentru mine, e metoda foarte buna din cauza spațiului. In plus, sunt persoane care vor sa cumpere plante mature de afin”, explica Vasile Star pariu.

Afini la container ghiveci

Din punct de vedere al fertilizării, cultivatorul spune ca folosește exclusiv găinat uscat sau macerat, paie de grâu, orz si tocătura de brad.

Avantajele culturii la container

O asemenea cultura de afini va oferă o mobilitate mult mai mare. De asemenea, o plantație poate fi realizata si pe terenuri unde solul nu are toate caracteristicile necesare pentru o dezvoltare optima.

Un alt avantaj greu de egalat este ca in cazul apariției unei probleme fitosanitare, respectivele plante de afini cu probleme pot fi izolați/mutați mult mai ușor.

Cantitatea de îngrășăminte si apa se economisește, aceasta fiind mult mai bine folosita, strict pentru fiecare planta in parte.

Plantele crescute in acest fel nu au o sensibilitate mai mare decât cei cultivați in mod tradițional.