Cum diferențiem termenii „BIO”, „ECO”, „ORGANIC” și „NATURAL”

În ultimii ani, interesul pentru un stil de viață sănătos a crescut foarte mult, prin dezvoltarea diversității de produse pe piață. Așa se face că au apărut produse precum ecologice, biologice, organice, scrie adevărul.ro

Termeni precum eco, bio și organic exprimă de fapt același lucru și sunt folosiți pentru a desemna aceleași caracteristici ale produselor.

Ei sunt folosiți în funcție de țară, dar practic comunică același lucru, pentru că un produs ecologic, biologic sau organic nu conține pesticide sau substanțe chimice toxice, hormoni de creștere sintetici sau antibiotice, aditivi sau conservanți artificiali și materia primă este cultivată și crescută folosind metode de agricultura ecologică.

Agricultura organică respinge folosirea hormonilor de creştere,  a ingineriei genetice sau a iradierii în vederea conservării alimentelor. Produsele agricole sunt cultivate limitând utilizarea de fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanţe chimice, pe sol netratat cu substanţe sau îngrăşământ chimic de cel puţin 2 ani. De asemenea, agricultura ecologică garantează un standard ridicat de bunăstare a animalelor, iar alimentul etichetat organic trebuie să aibă un conţinut ecologic de minim 95%”, potrivit site-ului reginamaria.ro.

Nu este suficient ca un producător să menţioneze pe ambalaj sau în denumire că produsul este BIO, ECO sau Organic. Trebuie să observi pe ambalaj sigla “produs ecologic UE”. Sigla se foloseşte de mai bine de 10 ani. Cu ajutorul ei, consumatorii pot identifica mai uşor produsele ecologice, iar fermierii şi le pot promova şi vinde în toate ţările din UE.

Sigla este obligatorie pe toate produsele alimentare preambalate din UE, obţinute şi vândute că produse ecologice în UE şi trebuie afişată respectând anumite reguli. Acest lucru este menit să prevină confuzia în rândul consumatorilor, să contribuie la menţinerea încrederii în alimentele bio şi să sprijine autorităţile în regimurile lor de control.