Cum depășim dependența de alcool și droguri?

Alcoolismul și dependența de droguri sunt probleme de sănătate cu impact social care nu țin cont de statut și nici de profesie. Deputat ori medic narcolog, i se poate întâmpla oricui.

În cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT, psihoterapeutul Arcadie Astrahan a specificat că profilul și manifestările consumatorului de substanțe psihoactive s-au schimbat drastic în ultimii 10 ani.

 În mare parte, dacă înainte aveam probleme somatice sau fizice foarte des la consumatorii de droguri, în special injectabile și era vorba despre contractarea bolilor sexual transmisibile, HIV Sida, hepatita C și un șir de probleme somatice cardiace, vasculare, legate de consum, mai rar tulburări psihice, acum s-a inversat fiindcă consumul drogurilor intravenoase este practic nul.

Acum practic toți au trecut la consumul de stupefiante sintetice și manifestarea principală este tulburarea psihică.

80, 90 la sută din persoanele alcoolice, dar și cele consumatoare de droguri nu recunosc că au o problemă.

În majoritatea cazurilor, sunt impuși sau sunt aduși de către rude, convinși prin diferite metode să acceseze tratamentul și nu se adresează singuri, mai zice ARCADIE ASTRAHAN.

Stigmatizarea si discriminarea împiedică recunoașterea problemei și căutarea unei soluții de tratament.

Se consideră o boală rușinoasă și lumea nu accesează pentru a nu fi judecată mai apoi. Dar de fapt este o maladie clasificată în compartimentul maladiilor psihice, mintale și de comportament, cu codul F10 20, consumul de alcool cu sindromul de dependență, explică psihoterapeutul.

Specialistul spune că în zonele rurale este foarte răspândit alcoolismul, mai puțin dependența de substanțe psihoactive, însă cert e că statisticile sunt foarte departe de realitate.

Pentru alcoolism înmulțiți la 8 cel puțin. Și impresia noastră se ia din persoanele care accesează la noi tratamente confidențiale. 1 din 10, și mai puțin se află la evidența medicului narcolog din raion.

Expertul afirmă că alcoolismul nu este o maladie infecțioasă, ci una progresivă și cronică, care nu trece singură. El vine și cu recomandări pentru oamenii din apropierea celor care se confruntă cu boala.

Când aveți un drag, una apropiat care se vede deja că are probleme din cauza consumului și se întoarce la acest consum, deja este timpul să vă adresați la un specialist. Este obligator pentru că o mare parte, 80, 90 de procente n-o să vină niciodată să realizeze singuri dacă n-o să fie determinați să acceseze tratamentul. Ceea ce nu înseamnă să judecăm omul.

Vorbiți în termeni de „Eu mă îngrijorez când tu consumi așa”, „Eu îmi fac griji pentru sănătatea ta”, nu că „trebuie să lași băutul”, este percepută ca o cerință, o pretenție, un pressing, spune ARCADIE ASTRAHAN.

 

Ar mai trebui să facem diferența dintre intoxicarea cu alcool și dependența de alcool, mai zice psihoterapeutul.

Îmbunătățirea nivelului de educație a specialiștilor și a guvernanților privind esența maladiei ar fi una dintre măsurile pe care ar trebui să le adoptăm la nivel de stat.

În fiecare luni, miercuri și vineri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.