Cum au și promis, fermierii au ieșit la proteste
După ce întâlnirea din 6 iunie de la Guvern a premierului Dorin Recean, care a invitat reprezentanții Asociației Forța Fermierilor la discuții, nu s-a soldat cu rezultatul scontat pentru fermieri, aceștia după cum au declarat anterior, au ieșit de azi, 7 iunie, la proteste nonstop în majoritatea raioanelor din țară, pe traseele naționale, iar ulterior, și cu o posibilă deplasare a tehnicii agricole în Capitală, dacă nu vor fi auziți.
Revendicările sunt aceleași, înaintate în cadrul ședinței Consiliului din 17 mai. Asociația Forța Fermierilor solicită ca Guvernul să-și asume public, în formă scrisă, următoarele angajamente față de producători agricoli:
- Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță etc.);
- Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și florii-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Est după 5 iunie;
- Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 să exporte doar producție agricolă de origine moldovenească;
- Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
- Modificarea (cu intrarea în vigoare până la 10 iunie 2023) a Legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiari și sume achitate”, se arată în mesaj.
În acest context, mai mulți agricultorii din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă și Anenii Noi, membri ai Asociației Forța Fermierilor, au ieșit la protest pe traseul național Chișinău – Căușeni, în preajma satului Grigorievca.
Mihai Bobicov, fermier: ”Ieri am participat la întâlnire cu prim-ministrul și am văzut că alte soluții nu avem, propunerile ce s-au dat, nu ne aranjează absolut. Noi înțelegem tot, dar trebuie să ne înțeleagă și pe noi. Noi nu avem altă ieșire.”
Fermierii sunt revoltați de prețurile la sevicii și produse, care în opinia lor sunt nejustificate și că statul este cel care trebuie să intervină.
Mihai Bobicov, fermier: ”Eu cred că aici au fost lobate interesele oricui, numai nu ale agricultorilor, aici și băncile sunt implicate și prețurile ce sau creat, piețele în țările vecine sunt de două, trei ori mai ieftine ca la noi, aici statul trebuie să intervină, să lucreze … Și prețurile nu numai la piesele de schimb, dar la orice, la inputuri sunt mai mari decât în țările vecine, chiar și Românuia, chiar și Ucraina. De aici și nu suntem competitivi și nu putem vinde producția noastră.”
Prețurile dar și prezența produselor de inport pe raft, spun fermierii că îi fac ca munca lor să fie fără de folos.
Andrei Sterpu, mecanizator: ”Prețurile să fie stabile la pâinea ce o muncim, muncim un an și o dăm, o dăm degeaba, a fost un preț, iar acum grâul e doi lei și un pic, iar motorina e 23-24 de lei la timpul dat, și nu ne este convenabil, și nu au de unde să ne dea salariul.”
Așteptările fermierilor în urma protestului sunt mari.
Ștefan Roșca, fermier, r.Ștefan Vodă: ”Așa credem și gândim că vom primi un rezultat pozitiv, dar până la urmă se va vedea. Dacă nu, plecăm la Chișinău cu toată coloana. Toată țara se hrănește cu pâinea agricultorilor, noi suntem agricultorii din RM, nu prea prețuiți în RM, atâta-i…”
Mihail Vedrașcu, fermier, r. Ștefan Vodă: ”Sperăm că se va rezolva, la noi întodeauna trebuie să faci preîntâmpinări, proteste, eu sper că se va rezolva. Eu aș vrea, cum suntem în prag de recoltare, să fie rezolvată problema prețurilor la cereale, pentru că motorina și toate sursele sunt la un preț ridicat, iar la moment, grâul, porumbul, floarea soarelui au un preț foarte mic, noi ieșim tot timplul în pierdere, în minus. Trebuie să muncim aici, acasă în Moldova, nu să plecăm peste hotare. Dăcă vom pleca toți peste hotare, cine va rămâne aici, în Moldova?”
Fermieri spun că, nu cer prea multe și vin în opinia lor cu solicitări simple către ministru și minister.
Alexandru Ceban, fermier, r. Căușeni: ”Să-și facă promisiunile făță de agricultori… Sperăm, dar nu se știe, vom vedea, nu sperăm azi, vom mai ieși.”
Reamintim că, membrii Asociației au declarat că dacă nu li se vor revendica solicitările, vor veni la Chișinău în PMAN cu tehnica agricolă.