Cum acționează tulpina Delta. Ne protejează masca sau nu?

Pe măsură ce infecțiile care implică noua variantă Delta a virusului COVID-19 continuă să crească în întreaga lume, experții în sănătate revizuiesc din nou sfaturile cu privire la cine ar trebui să poarte măști și când, relatează TIME.

 

Varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare de SARS-CoV-2 și ar putea provoca boli mai severe. Apoi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a reafirmat sfatul că persoanele vaccinate trebuie să continue să poarte măști atunci când se află în medii publice, ca măsură de precauție.

 

Centrele SUA pentru Controlul Bolilor (CDC) încă nu și-au schimbat orientările pentru persoanele vaccinate, revizuite ultima dată în mai, care afirmă că persoanele complet vaccinate își pot relua majoritatea activităților normale, fără măști. Directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, a declarat într-un interviu difuzat că vaccinurile continuă să protejeze împotriva variantei Delta și că este mai important ca persoanele nevaccinate să poarte măști pentru a se proteja împotriva infectării. Dar ea a recunoscut că politicile locale și de stat ar putea decide să fie mai stricte din cauza cazurilor în creștere de infecții cu varianta Delta.

 

Studiile arată că vaccinurile oferă oamenilor o protecție suficientă împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19, dar chiar și persoanele vaccinate se pot infecta și pot prezenta simptome, deși mai ușoare și foarte rar.

 

Dr. Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase și consilier medical șef la Casa Albă din SUA, a spus că cel mai bun mod de a încetini sau opri varianta este să vaccinezi cât mai mult din populație, cât mai repede posibil. Variante precum Delta apar doar atunci când virusul se reproduce și face copii ale codului său genetic; și poate face acest lucru numai în mod liber la cineva cu puține apărări imune pentru a contracara infecția – cum ar fi persoanele nevaccinate.

 

Persoanele nevaccinate continuă să fie cele mai vulnerabile la infectare și pot deveni grav bolnave de COVID-19, deoarece varianta este extrem de contagioasă. Rapoartele preliminare din Australia care foloseau camere cu circuit închis care monitorizau cât timp au fost contactate persoanele despre care se știe că sunt infectate, cu persoane care în cele din urmă se infectează, sugerează că varianta Delta nu are nevoie de mult timp pentru a sări de la o persoană la alta.

 

Vaccinurile și măștile sunt o poliță de asigurare pentru toată lumea. „Ne gândim la vaccinuri precum centurile de siguranță. Dacă ați fost într-un accident, este mai puțin probabil să aveți un rezultat grav „, spune Dr. Muntu Davis, ofițer de sănătate pentru județul L.A. din SUA. Având în vedere că există milioane de oameni încă nevaccinați – și rămân incertitudini cu privire la cât de probabil este că o persoană vaccinată poate răspândi virusul – recomandarea pentru mască are sens, spune el, „în timp ce urmărim și aflăm mai multe despre varianta Delta. Nu este o cerință, ci o recomandare pentru toată lumea de a purta măști în continuare în acele condiții în care nu știu dacă oamenii sunt complet vaccinați sau nu. „