Cum a fost anul 2021 pentru sectorul agricol?

Anul 2021 a fost mai favorabil pentru sectorul agricol, decât 2020, în care seceta a diminuat din cantitatea și calitatea roadei. Totuși, în acest an au existat și anumite dificultăți.

„Anul agricol 2021, din discuțiile cu fermierii, am văzut că a fost unul bun. Cu excepția întreprinderilor agricole, au fost fermieri cu terenuir afectate de calamitățile naturale. Am avut în acest an o recoltă record la cereale, floarea-soarelui, porumb. Prețurile au fost mai mari la aceste culturi. O problemă a fost la recoltarea porumbului, pentru că o parte încă nu a fost recoltată, umiditatea a fost mai mare ca norma și aceasta a implicat probleme la depozitare depozitare, nu avem capacități suficiente de procesare.”

Vasile Mîrzenco, director executiv, FNFM

În sectorul pomicol s-au făcut progrese în modernizaarea acestuia, dar și în creșterea capacităților de export. 

„Am reușit multe să facem în acest an, am organizat două evenimente majore: expoziția specializată „Ziua Fructelor”, care a fost un eveniment important pentru sectorul fructelor. Ne-am axat pe modernizarea sectorului, dar și introducerea noilor tehnologii prietenoase mediului. A doua jumătate de an a fost marcată prin desfășurarea conferinței „Businessul Fructelor în Moldova.”

Iurie Fală, directorul executiv, Asociația ”Moldova Fruct”

Apicultorii au adunat mai multă miere și chiar au reușit să sporească numărul de stupine.

„Apicultorii din Republica Moldova în anul 2021 au avut un cules mult mai bun decât în 2020. La fel, aceștia au reușit să restabilească o parte bună din familiile pierdute în anii precedenți și chiar să obțină o roadă mai bună. Doar la capitolul preț noi avem restanțe mari, care practic s-a majorat foarte puțin, aceasta e realitatea la zi.”

Ion Maxim, președinte Asociația Apicultorilor Moldova

În sectorul zootehnic situația nu s-a normaalizat. Potrivit statisticii, de la începutul acestui an, numărul capetelor de bovine a scăzut cu circa 9 la sută, al porcinelor cu peste 5 la sută și al ovinelor și caprinelor – până la aproape 7%.