Culturile multianuale, în afara pericolului

Temperaturile negative din această săptămână, care sunt absolut normale pentru această perioadă, nu vor afecta pomii fructiferi și vița-de-vie, scrie agroexpert.md.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, Gheorghe Gaberi, a asigurat că podgoriile nu vor avea de suferit, deoarece scăderea temperaturii s-a produs destul de lent și ele s-au pregătit treptat pentru perioada de repaus în care se află acum.

După secetele din ultimii doi ani, plantele au fost destul de stresate, vița este destul de subțire, iar mugurii sunt mici. În asemenea condiții, afirmă expertul, temperaturile de -12 -13 grade nu sunt critice pentru majoritatea soiurilor, chiar și pentru cele de masă, care sunt mai sensibile. Grav ar fi fost dacă se ajungea la sub -18 grade Celsius.

Deși lipsește zăpada, nivelul umidității în sol este bun, fiindcă au fost multe precipitații și culturile au absorbit volumul necesar de apă, fapt care le permite să suporte mai bine stresurile termice.

De asemenea, pământul nu s-a răcit mult, acesta este înghețat numai până la adâncimea de circa 6 cm. După acest val de temperaturi negative, posibil, se se ajungă la maxim 10-15 cm, ceea ce este un lucru absolut normal.

S-a creat un strat de protecție pentru rădăcini și ulterior când se încălzește, solul se va menține amorțit în continuare.

Nici pomii fructiferi nu sunt expuși riscului, spune expertul în horticultură, Ananie Peșteanu.

Ei sunt în repaus biologic de la sfârșitul lui octombrie sau de la începutul lui noiembrie, în funcție de specie, soi, temperatură, umiditate și zonă.

Pe durata iernii, la copaci procesele fiziologice au loc într-o măsură mică, acumulându-se amidon, zaharuri, uleiuri, taninuri.

Efectele negative provocate de schimbările climatice de care se tem producătorii, vor apărea dacă temperaturile vor scădea sub limita de rezistență a soiurilor. Acest fapt poate cauza pierderea mugurilor de rod, ceea ce ar ar diminua recolta.

Rezistența la îngheț a pomilor poate fi sporită prin aplicarea unor măsuri agrotehnice. De exemplu, utilizarea corectă a substanțelor de fertilizare, precum potasiul sau fosforul, a unor regulatori de creștere sau a irigațiilor, vor ajuta la călirea copacilor.

Dacă în luna februarie se vor înregistra din nou valori negative, pomii ar putea fi afectați. Asta pentru că atunci are loc descompunerea hidrocarburilor existente în plante și nivelul de rezistență se reduce semnificativ.