Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt afectate în proporție de 20 și 80 la sută din total

În zonele de centru și est a țării, starea culturilor de porumb și floarea-soarelui este mai favorabilă comparativ cu cea din sudul țării. Gradul de afectare a recoltelor este estimat între 20 la sută și 40 la sută, cu extreme de până la 80 la sută în anumite cazuri. Datele au fost făcute publice de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit cercetătorilor, variațiile în dezvoltarea și fructificarea culturilor din acest an se datorează soiurilor utilizate, tehnologiilor de cultivare aplicate, perioada de însămânțare, respectarea asolamentului și a premergătorilor, precum și temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă.

VASILE ȘARBAN, Secretar de Stat în cadrul MAIA: „Obținerea unor producții stabile este esențială pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii noastre. Acest proces complex este influențat de particularitățile biologice ale hibrizilor și soiurilor, tehnologia de cultivare și condițiile de mediu. Starea culturilor variază considerabil de la caz la caz, chiar și la același agricultor, în funcție de tehnologiile aplicate și soiurile cultivate.”

Oficialul a mai accentuat necesitatea cultivării hibrizilor de porumb autohtoni, cu toleranță la secetă, adaptați la condițiile climaterice locale. Acești hibrizi, cu o perioadă de vegetație mai scurtă și cu un consum specific de apă mai mic, întreprind modificări morfo-fiziologice potrivite pentru a face față condițiilor meteorologice extreme.