Culturile de lavandă, afectate de secetă
2020 este o mare provocare pentru economia moldovenească inclusiv pentru sectorul agricol. Pandemia și condițiile climaterice nefavorabile au diminuat din succesul afacerilor mai multor antreprenori.
Și Valeriu Ciorba din Colonița, care crește lavandă de 3 ani a avut de suferit din această cauză.
„În anul acesta, au fost un pic de precipitații in primăvară, vara nu au fost practic de loc și acum avem o secetă destul de profundă. Se simte lipsa de umiditate și la adâncime. Avem tufe de lavandă care și-au revenit din anul trecut, dar s-au dezvoltat foarte slab. Putem observa și după culoarea tufelor ca avem foarte puține, care au o culoare de verde, verde închisă”, a declarat Valeriu Ciorba, agricultor din satul Colonița, municipiul Chișinău.
„Pe această jumătate de hectar de lavandă, sunt crescute două soiuri: Alba 7 și Vis magic 10. Din cauza secetei din acest an, o mare parte din culturi au pierit. Spre exemplu, pe acest rând, urmau să crească 10 tufe sănătoase, însă dintre ele au rămas doar 3. Restul 7 urmează să fie replantate de către agricultor, în această toamnă”, a relatat reporterul AGRO TV Moldova Victor Solonari.
Recent, producătorul și-a cumpărat un tractor cu ajutorul unui credit bancar, pe care speră să-l restituie în urma comercializării din acest sezon.
„Chiar inițial în primul an de activitate, ne-am gândit foarte mult și am decis că un tractor ne-ar ajuta foarte mult. Da, sunt investiții în plus, dar există unele operațiuni care trebuie făcute la momentul potrivit și cu calitatea necesară. Apelând la serviciile din exterior, ele nu pot fi cumulate bine și cu costuri minime”, a mai spus Valeriu Ciorba.
Agricultorul speră să adune o cantitate suficientă de lavandă, astfel va reuși să-și acopere cheltuielile.
Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor în agricultură. La acest ajutor nu pot pretinde însă crescătorii de levănțică care au avut de suferit din pricina lipsei precipitațiilor.