Cultură, obiceiuri și tradiții – la Pădurea Domnească

Au cântat și dansat pe ritmuri populare românești. 17 colective artistice din Republica Moldova și România şi-au dat întâlnire la festivalul de folclor ,,Cântă de răsună lunca”. Evenimentul a fost organizat în Rezervația Naturală ,,Pădurea Domnească” din raionul Glodeni și a adunat sute de oameni, relatează NordNews.

Oamenii au profitat de vremea frumoasă pentru a se distra împreună cu cei dragi.

„Am venit împreuna cu familia, soția, copilul. Îmi place muzica românească, moldovenească, a noastră. Atmosfera de aici e foarte interesantă și plăcută.”

„Este foarte important să avem în comunitatea noastră festivaluri de genul dat. Oamenii se pot aduna, cunosc tradițiile și obiceiurile țării noastre.”

„Pentru tânăra generație e foarte important ca ei să vadă, să știe și să cunoască datinile, neamul, cum a fost, cum este și cum va fi pe viitor.”

Carne la grătar, pizza la cuptor, plăcinte și sarmale. Sunt doar câteva din bucatele care i-au ademenit pe locuitorii din nordul țării.

Olga Schin, director AGAL-ului „Urmașii lui Leonardo-Buznea”: „Cultura neamului nostru este foarte importantă, de aceea la acest festival am venit cu bucate tradiționale: sarmale, clătite, babă albă, babă neagră”. 

La festival au fost prezenți mai mulți oaspeți, inclusiv din România și Polonia.

Gheorghina Gușulei, dirijoare, corul „George Enescu” din Dorohoi, România: „Noi am venit cu un repertoriu de piese populare, în prelucrări corale. Ceea ce se întâmplă astăzi aici este deosebit de important pentru poporul Moldovei, pentru tineret. Cântă și dansează de la cel mai mic până la cel mai mare. De aici începe educația și dragostea de grai, de țară și de cântec popular”. 

Artur, biker din Polonia: „În total am venit 25 de oameni cu 21 de mașini. Am venit pentru prima dată, am văzut folclorul vostru și autenticitatea poporului vostru, muzica și mâncare sunt super. Aveți istoria voastră, țara e frumoasă, iar oamenii sunt minunați. Noi ne mișcăm într-o direcție, iar în jur avem oameni veseli și zâmbăreți”. 

De la eveniment nu au lipsit nici meșterii populari.

Eugenia Caraiman, tehnolog, Centrului de Artizanat ,,Zestrea”: „Suntem veniți cu o colecție de ii și rochițe. Avem ii brodate la mașină, dar sunt cu ornamente autentice, dar avem și stilizate, mai moderne”. 

Angela Eftodi, locuitoare s. Obreja Veche, r. Fălești: „Aceste lucrări reprezintă icoane făcute manual, din biser . Sunt lucrări solicitate, foarte mulți se interesează și le comandă”.

Festivalului raional de Folclor ,,Cântă de răsună lunca” are drept scop păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, dar și promovarea interpreților și muzicii populare românești.

Ion Cojocari, președintele r. Glodeni: „Încercăm să promovăm ținerile talente din raionul Glodeni, care evoluează pe scena mică de la Rezervație, dar mâine-poimâine vor evolua, cu siguranță, pe scenele naționale și internaționale. Totodată, în cadrul unor astfel de evenimente ne propunem să promovăm și potențialul turistic al raionului Glodeni”.

Silvia Zagoreanu, directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial: „Încă o dată ne convingem că avem o colaborare frumoasă între colectivele artistice atât din țară, cât și cele din România. Unindu-ne aici nu facem altceva decât să vorbim în unison, să spunem oamenilor că este important să promovăm cultura noastră tradițională”.

Sergiu Bucatari, director interimar Rezervația Naturală ,,Pădurea Domnească”: „Este foarte important și îmbucurător faptul că din an în an suntem vizitați de mai mulți turiști. Festivalul care îl petrecem astăzi împreună cu consiliul raional Glodeni la Rezervația Naturală ,,Pădurea Domnească” este important din punct de vedere de promovare a turismului în zonă, dar și a ariilor protejate de stat”. 

Festivalul ,,Cântă de răsună lunca” se află la cea de-a XXII-a ediție.