Bustul Regelui Mihai Viteazul va fi instalat în satul Cobani, Glodeni. Sculptura va fi înălțată grație implicării autorităților raionale și membrilor Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”.
Lucrarea va fi realizată din piatră de Cosăuți sau bronz și va fi inaugurată pe 27 mai, relatează nordnews.md.
„Ținând cont de elementele istorice din anul 1600, când armata lui Mihai Viteazul mergea spre Hotin a făcut un popas în regiunea satului Cobani, am decis să amplasăm aici un bust al marelui domnitor Mihai Viteazul. Sperăm că va fi o colaborare frumoasă între primăria satului Cobani, consiliul raional Glodeni și Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, a relatat Ion Cojocari, președinte raionul Glodeni.
Totodată, Filiala Glodeni a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița Năsăud, România a găzduit cenaclul literar-istoric „Constantin Stere, între politică și literatură” care s-a încheiat cu o donație de carte românească.
„De fiecare dată când vin, donez cărți pe care le-am scris eu, cărți importante din punct de vedere militar cum este „Jurnalul Cavalerului”, dar și cărți dedicate tinerii generații”, a menționat Mircea Cosma, Director Executiv, Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.
„În raionul Glodeni avem multe biblioteci, în fiecare sat există bibliotecă, avem bibliotecă raională, avem filiala bibliotecii „George Coșbuc” și sperăm că astfel de donații de carte, care sunt aduse din România, sunt și vor fi în continuare o tradiție care va dăinui în timp”, a mai spus Ion Cojocari.
Evenimentul ce are drept scop unirea culturală a celor două maluri ale Prutului a continuat în parcul din orașul Glodeni, unde a fost inaugurat Monumentul Tuturor Eroilor Neamului.
„Acest vultur înseamnă istorie și aduce memoria eroilor noștri, ca ea mereu să dăinuie și să fie vie. El semnifică independență și suveranitate și este un simbol al libertății”, a afirmat Ion Cojocari.
Asociația „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” reunește 30 de raioane din Republica Moldova.
Datorită ajutorul acordat, în anul 2020, casa părintească a regretatului poet român Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată și transformată într-un muzeu.