Cultivarea cânepii industriale în Republica Moldova ar avea numeroase beneficii pentru agricultori și economie
Cultivarea cânepii industriale în Republica Moldova ar avea numeroase beneficii pentru agricultori și economie. Cultura este rezistentă la secetă, la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar semințele acesteia oferă o rentabilitate de circa 65 la sută. Vasile Șarban, secretar de stat al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a vorbit despre etapa actuală a procesului de reglementare a activităţilor de cultivare a cânepii industriale, în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport” a postului nostru de televiziune.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Cânepa industrială este o cultură agricolă inofensivă pentru sănătatea populației, din contră. Aceasta are peste 25 de mii de utilități. Deci începând de la proprietățile pentru sol, îmbrăcăminte, încălțăminte, mâncare, uleiuri, cosmetică, medicamente, industria textilelor, industria de automobile, aviație. De la masa vegetală se poate obține de la 1500 la 2000 euro la hectar. De la semințe circa 1500 euro la hectar dacă prețul la semințe este de 1 sau 1,5 euro. De asemenea, sunt necesare măsuri speciale pentru prevenirea cultivării speciilor interzise ale acestei plantei. Viitorii crescători trebuie să respecte reguli stricte pentru siguranța acestora, dar și a culturilor.”
VASILE ȘARBAN, secretar de stat Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Cei care vor avea contracte cu procesatorii, deci până a primi autorizație, el trebuie să aibă un contract de prestare a serviciilor, de livrare a acestei materii prime la procesare. Restul care nu va fi sub autorizație, va fi abordarea cum este acum, l-a prins pe cineva cu cânepă înseamnă ca el merge după legislația în vigoare.”
Reglementarea activităţilor de cultivare a cânepii industriale este un proces complex care necesită mai multe legalizări din partea organelor de stat.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Am început să modificăm legea, am încercat să modificăm alte 3 legi ca cumva să putem reglementa și să putem da această oportunitate fermierilor. Spre regret deci ceea ce am lucrat până acum nu a avut rezultat, ne-am întors la varianta inițială. Ce este mai important pentru noi este ca noi am ajuns la un consens cu cele 2 ministere care de fapt din start și ne puneau cumva niște piedici la promovarea acestor reglementări.”
În domeniul alimentar, semințele de cânepă sunt o sursă valoroasă de proteine, vitamine, Omega-3 și minerale, fiind potrivite atât pentru consumul uman, cât și ca furaj pentru animale. Totodată, în perioada iulie-septembrie, în timp ce alte culturi nu mai produc polen, cânepa industrială continuă să producă cantități mari. În plus, cânepa industrială nu necesită pesticide, ceea ce o face o cultură ecologică și prietenoasă cu mediul.