Cultivă de 18 ani răsăduri de roșii, castraveți și ardei

Și-a construit o seră și crește în ea răsaduri de roșii, castraveți, ardei și chiar varză numai bună pentru salată. Vorbim despre un locuitor al satului Slobozia din raionul Ștefan Vodă care a îmbrățișat dragostea de legumicultură de la părinți și o practică de 18 ani. Luna aprilie este tocmai prielnică pentru plantarea răsadurilor, totuși pentru a avea roadă bună ai nevoie de cunoștințe în domeniu.

DUMITRU PEREMAN, agricultor,  satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă: „Avem deja primele legături, credem că la sfârșit de mai o să avem primele roșii. Roșii, ardeii vânătă, castraveți, cam toate culturile ne ocupăm. Câte oleacă. Fiecare client ce dorește.”

La cei 31 de ani ai săi Dumitru Pereman din satul Slobozia raionul Ștefan Vodă știe cum se crește roșiile, castraveții și ardeii. Pentru a avea legume bune bărbatul și-a transformat toată grădina cu lungimea de 45 de metri în seră și crește legume în spațiul protejat.

DUMITRU PEREMAN, agricultor,  satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă: „Avem o cultură de tomate timpurii, plantate deja la început de aprilie. Sera această este de o suprafață de patru ari, de tomate sunt vreo 2,5 sau trei ari avem de tomate. Alături avem ardei și varză timpurie, plantată la început de februarie.”

Munca în seră începe din iarnă spune bărbatul care afirmă că trebuie să iubești legumicultura pentru a avea legume frumoase și gustoase. Plantarea roșiilor în sere și solarii trebuie realizată corect, altfel, dacă unele lucrări sunt neglijate, este afectată calitatea și productivitatea plantelor. Specialistul recomandă de plantat răsadul bine dezvoltat, călit, cu sistem radicular dezvoltat, cu vârsta de 50-55 de zile, la prima inflorescență. Calitatea substratului pentru producerea răsadului este la fel de important.

DUMITRU PEREMAN, agricultor,  satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă: „Aici avem sistemul de picurare, un sistem inovator, economisitor de apă față de sistemul clasic care era înainte, mult mai econom și duce cantitatea de apă la fiecare plantă cap în cap. Este o normă generală, adică în fiecare zi o plantă are nevoie între jumătate și un litru de apă pe zi, dar în dependență de temperatură, de soare, adică în dependență de condițiile climaterice, dar dacă mai avem ploi.”

Dumitru afirmă că își crește singur materialul săditor, iar toate plantele sunt crescute din semințe.

DUMITRU PEREMAN, agricultor,  satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă: „Condițiile necesare sunt în principiu semința bună trebuie, condițiile de temperatură și lumină, desigur și îngrijirea, deja nu trebuie să fie buruiene. Răsadul în principiul nu lucrez, doar pentru mine, dacă cineva dorește  la comandă facem. Oameni acum s-au cam lenevit nu vor să cultive acasă.”

BETA: Bărbatul se poate bucura deja de prima roadă de varză.

DUMITRU PEREMAN, agricultor,  satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă: „Aceasta e prima roadă noastră, începutul. În jur de 1,3-1,4 kg. Am plantat-o în data de 10 februarie, semănatul a fost în 20 decembrie. Adică iarna tot am muncit. Nu stăm locului.”

Pentru o bună dezvoltare a răsadului, temperatura din spațiul protejat nu trebuie să coboare sub 18 grade Celsius noaptea, iar ziua să fie de 22-24 de grade Celsius. Temperatura solului trebuie să depășească 10 grade Celsius