Cu ce Europa o să înlocuiască cărbunele și gazul?

Energia geotermală ar putea ajuta Europa Centrală și de Est să se desprindă de cărbune și gaze, dar are nevoie de o absorbție mai rapidă și de sprijin guvernamental pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor de energie regenerabilă.

Exemplu de o centrală geotermală, care produce electricitate. Sursă poză: maverickvalves

Țări precum Ungaria, Slovacia, Austria, România și Croația stau deasupra bazinului Panonian, care are un potențial uriaș de energie geotermală și este cu peste 10°C pe kilometru mai fierbinte decât media europeană, făcându-le o locație excelentă pentru implementarea geotermală.

Un bazin geotermal din Islanda. Poză de Matheus Bertelli; Pexels

Mai mult, sistemele de termoficare moștenite din epoca sovietică înseamnă că o mare parte din infrastructura necesară încălzirii geotermale există deja.

 

Martin Hojsík este membru verde al Parlamentului European din Slovacia. Potrivit acestuia, energia geotermală are un potențial masiv în regiune, nu doar pentru a înlocui cărbunele, ci ca sursă primară de energie, în special pentru încălzire și răcire.

 

„Putem încasa bani și să trecem la tehnologii ecologice, mai degrabă decât să scufundăm investițiile în gaz. Dar există un risc și există o presiune masivă din lobby-ul gazelor din Europa Centrală și de Est [pentru a spune că] gazul este o tehnologie de legătură ”, a spus el.

 

Gazul emite aproximativ jumătate din cantitatea de dioxid de carbon aruncată în atmosferă, atunci când este arsă într-o centrală electrică. Din acest motiv, este adesea susținut ca un combustibil de tranziție pentru țările dependente de cărbune din Europa Centrală și de Est.

 

Dar, potrivit susținătorilor, geotermala ar putea accelera eliminarea treptată a cărbunelui și ar putea scurta etapa intermediară a gazelor naturale.

 

„Dacă intenționăm să îndeplinim obiectivele climatice, trebuie să începem să lucrăm la un număr mai mare de proiecte geotermale cât mai curând posibil pentru a reduce timpul necesar pentru trecerea de la gazele naturale”, a declarat Igor Kocis, cofondator și CEO al ”GA Drilling”, o companie geotermală cu sediul în Slovacia.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/energy/news/leapfrogging-gas-how-geothermal-could-help-eastern-eu-countries-ditch-fossil-fuels/