Cu cât a crescut producția agricolă în primele 9 luni ale anului 2023

Producția agricolă din Republica Moldova a crescut cu 27,5% în primele 9 luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Biroului Național de Statistică a Moldovei.

Potrivit datelor, creșterea este centrată în producția vegetală, care a crescut cu 46,1%, în timp ce producția animalieră a scăzut cu 4,25 puncte procentuale. 

În trimestrul al III al anului 2023 , producția agricolă a crescut cu 36,1%, inclusiv, producția vegetală cu 47,8% și producția animalieră cu 7,8%. 

Recolta anului curent în comparație cu anul precedent se caracterizează prin majorarea semnificativă a recoltei globale a culturilor agricole, în special a culturilor cerealiere. Conform estimărilor prealabile, recolta globală a culturilor cerealiere şi leguminoase boabe (fără porumb) în gospodăriile de toate categoriile a constituit circa 1802 mii tone (cu 76% mai mult față de perioada similară a anului precedent), din care recolta grâului a constituit circa 1515 mii tone (cu 77% mai mult), a orzului – 238 mii tone (cu 80% mai mult), a leguminoaselor boabe – 37 mii tone (cu 41% mai mult).

Mersul recoltării în întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste indică majorarea recoltei medii la culturile agricole principale, cu excepția cartofilor.

Producția (creşterea) animalelor (în greutate vie) în gospodăriile de toate categoriile în ianuarie-septembrie 2023 față de ianuarie-septembrie 2022 s-a micșorat cu 4,5%. Micșorarea producției a fost generată de descreșterea producției în gospodăriile populației (-5,5%) și în întreprinderile agricole (-3,6%).

În pofida faptului că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 16,0%, în gospodăriile de toate categoriile producţia a scăzut nesemnificativ – cu 0,1% în rezultatul micşorării acesteia în gospodăriile populației cu 2,5%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 3,3% din cauza micșorării producţiei în gospodăriile populației cu 9,0%. Totodată, în întreprinderile agricole producția de ouă a crescut cu 5,2%.

Conform stării la 1 octombrie 2023 față de 1 octombrie 2022 a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile (cu excepția efectivului de bovine, de ovine şi caprine, păsări în întreprinderile agricole)