Cu așa prețuri, nu pui nici la Bancă, nici în borcan…

În această perioadă, moldovenii fac conserve pentru iarnă. Pentru cei care au pomi în grădină, e mai simplu, pe când orășenii trebuie să cumpere fructe și legume, relatează tvn.md. În beciul familiei Mateiescu, din satul Pîrlița, Fălești, rafturile nu sunt niciodată goale. În fiecare an, fructele din grădină sunt culese și  ajung în borcan.

Valentina Mateiescu, s. Pîrlița, r. Fălești: Fructele le-am cules din grădina mea, le-am ales deja, iată le pun așa într-o farfurie ca să le spăl bine, sunt niște vișine cu cireșe împreună și aici niște coacăză. Le alegem de codiță, apoi le spălăm.”

Procesul este foarte migălos. Valentina Mateiescu face totul după o rețetă învățată de la mama ei.

Valentina Mateiescu, s. Pîrlița, r. Fălești: Am pus cratița cu apă la fiert, acum adăugăm zahărul după gust. Eu nu pun mult zahăr, fiindcă fructele deja sunt dulci, fructele sunt de casă. Adaug trei lingure la borcanul de 3 kilograme. Aștept să fiarbă, când apa începe a fierbe, adăugăm fructele.”

Până la sfârșitul verii, încă cel puțin 50 de borcane vor ajunge pe aceeași poliță, lângă cele cu dulceață și compot.

Valentina Mateiescu, s. Pîrlița, r. Fălești: Luând în considerație că suntem în toiul verii, deja fructe sunt de ajuns, a mai trecut și stagiunea de fructe. Aici am compot de căpșună, niște jele de căpșună facută, vișină în socul lor, compot asorti, cum iubesc copii mei, cu vișină, cireșe și zmeură, adică pe rând pregătesc toate fructele din ogradă pe care le avem.”

Cei de la oraș așteaptă ca fructele să se mai ieftinească. Altfel,  din cauza prețurilor, vor renunța la conserve în acest an.

„Of, sunt tare scumpe, sunt foarte scumpe. Pentru noi, pensionarii, este foarte scump. Eu primesc 2 000. În acest an nu mai facem nimic, nici compoturi, nici… La cum sunt prețurile, dacă vor fi tot așa, apoi nu.”

 „E ceva strașnic, una ca asta nu a mai fost niciodată. Am 76 de ani, nu sunt în stare nici măcar jumătate de kilogram de castraveți și roșii să-mi cumpăr.”

Din cauza secetei, și nu doar, fructele și legumele s-au scumpit. Comercianții spun că vânzările au scăzut în jumătate.

„Fructele s-au scumpit față de anul trecut, cam cu vreo 30%. Oamenii cumpără doar că nu pentru compot sau dulceață, mai mult pentru mâncare.”

„N-au bani, nu le ajung banii, cumpără câte jumătate de kg, câte 300 g, nu prea merge vânzarea. La conservat nimeni nu cumpără, nimeni, nimeni, acest an spun că nu cumpără că nu au, toți cumpără câte oleacă de mâncare.”

Pentru un kilogram de cireşe, cumpărătorii trebuie să achite 25 lei, vişinele sunt vândute cu 30 lei, iar coacăza costă 35-40 de lei.