Cu așa prețuri, nici nu ți-i a merge la cumpărături…

Majorarea prețurilor la produsele alimentare, inclusiv la fructe și legume, i-a dat gata pe moldoveni.

Deși la piață costă mai puțin decât la magazin, oamenilor oricum le e greu să-și gestioneze bugetul, ca să le ajungă de facturi, necesități și ceva de-ale gurii.

„Totul cumpăr doar de la piață. La magazin, vrei, nu vrei, totul este mai scump cu unu sau doi lei, piața încă se mai ține.

Cum reușiți să organizați bugetul, așa încât să vă ajungă și de mâncare și de restul?

Știți, deja restul nu mai este, rămâne doar pentru mâncare. La moment, la mâncare s-a scumpit prețul cu unul sau câțiva lei, în magazin e și mai mare.”

„Prețurile sunt foarte mari, am luat și eu azi un kilogram de poamă și niște crupe. Sunt lucrător social la bătrâni, la bătrânii aceștia ce le duc trăiesc într-o căsuță tare veche ce se încălzește cu bani și pensia lor nu le ajunge ca să plătească, nu le ajunge. Le-am luat, săptămâna trecută, de 800 lei medicamente și de 600 lei produse.”

Dacă cei mai tineri și în putere pot să plece peste hotare, sărmanii bătrâni sunt nevoiți să suporte în continuare această bătaie de joc.

„Nimeni nu ia în considerație chiar ceva, e bătător la suflet. Ce poți să cumperi de la piață? Am luat și eu un kilogram de cartofi și morcovi, să am măcar de acestea. Prețul e scump, dacă avem nevoie, și așa nu mâncăm o fărmătură, acum trebuie să ai o vitamină. Luăm ce este, din pensie mă descurc greu, căci este mică. Sunt obijduită, am ieșit din 96 la pensie, cu 900 de lei și de atunci cu țâra.”

„Totul este foarte scump, la pensiile pe care le au oamenii și la salariile noastre este foarte scump. Astăzi de la piață am luat două fructe și am dat 30 de lei, nici nu ai ce mânca.”

„Zahărul a fost 15 lei, acum este deja 16 lei. Cu cât mergem, cu atât mai scump, în fiecare zi se mărește.”

Vânzătorii însă, ca întotdeauna, o țin pe-a lor.

„Chiar n-au soveste ce acesta e preț mare, de iarnă? Nu ne speriem noi de televiziune ca și de restul. Prețul e foarte bun, căci cel ce produce e doar în pierdere. Producătorii stau și plâng săracii că nu au unde duce poama, merele, noi nu suntem cucoane, noi vindem, stăm la piață nu de zile bune că cu o pensie de 1000 de lei nu poți trăi.”

„Perele, la sezonul acesta ,uitați-vă ce preț are, și tot nu e mulțumit omul. Lasă să se ducă în magazin, să vadă că acum e 40 lei kilogramul de prăsade, nu 10, ca la noi.”

La Piața Centrală din Chișinău un kilogram de mere costă între 4 și 15 lei, strugurii – 10-15 lei, roșiile – 32-35, cartofii – între 5-7 lei, morcovii – 11 lei, iar kilogramul de ceapă ajunge la 8 lei.