„Cu așa prețuri la grăunțe, găinile trebuie să facă ouă de aur…”

Scumpirile la carburanți din ultima vreme au influențat și costul cerealelor furajere. Astfel, prețul la unele nutrețuri pentru păsări și animale au crescut cu până la un leu per kilogram.

Olivia Cucoș : „La Piața Angro din Capitală, un kilogram de grâu sau grăunțe costă 5 lei, iar orzul și tărâțele – 4 lei 50 de bani. Prețul unui kilogram de porumb măcinat este de 5-6 lei, pe când un sac de bastoane de porumb se vinde cu 30 de lei.”

Vânzătorii se plâng că, din cauza scumpirilor, vânzările scad de la o zi la alta.

„Se ridică prețul la combustibil, iar toate produsele se aduc pe DIESEL. Totul se începe de la transport, care e scump, iar asta înseamnă că și cerealele se scumpesc, nu poate fi mai ieftin. Chiar și agricultorii, cei care produc tot pe combustibili, stau. Respectiv, cerealele nu pot fi mai ieftine. Oamenii nu mai țin păsări ca înainte, creșterea păsărilor va scădea cu mult. Prețul s-a scumpit cu 50 de bani, ba chiar și cu un leu la tot.”

Nicolae Andrieș, vânzător

Cumpărătorii pe care i-am întâlnit la piață spun că, deși totul se scumpește, n-au încotro, dacă vor să mănânce ouă proaspete sau găinușe crescute pe lângă casă.

„Prețurile sunt bune pentru ziua de azi. E scump, s-au scumpit și animalele, și mâncarea, și toate. Eu țin animale acasă, chiar de le cumpăr și lor de mâncare, măcar le cresc eu și știu ce mănânc. Deocamdată, nu cumpăr nimic, mă uit ce are el pentru păsări, după, voi cumpăra.”

„Noi luăm de aici de mulți ani și ne convine. Animalele cresc foarte bine cu ele. Pe un sac de mâncare pentru iepuri am dat 130 lei. ”

„Din starea lucrurilor ce a fost înainte, anul trecut, prețurile trebuie să fie mai joase. Astăzi, ca să ai o găină acasă, ar trebui să facă ouă de aur, vă spun sincer, Eu am acasă găini și le ținem pentru familie, dar mă strădui să cumpăr de la lideri de asociație, căci vând mai ieftin. Aici sunt usturătoare prețurile.”

 An de an, numărul animalelor, dar și cantitățile de produse obținute de la acestea sunt în scădere. Chiar dacă în strategia de dezvoltarea a sectorului agricol, elaborată de Ministerul Agriculturii, zootehnia a fost declarată prioritară, fermierii nu sunt prea motivați să investească în sector și tot mai mulți antreprenori renunță la afaceri și pleacă peste hotare.