Cu ajutorul noilor tehnologii brodează ii

A combinat tradiționalul cu tehnologiile moderne. Este vorba despre antreprenoarea Lidia Bîrsanu din orașul Sîngerei, care creează ii tradiționale românești cu ajutorul mașinăriilor industriale de brodat. Astfel, lucrul nu mai este atât de migălos. În loc de săptămâni sau chiar luni, o ie poate fi brodată în mai puțin de două zile, relatează Nord-News.md.

,,Am două fete și am vrut să mă învăț să confecționez rochițe pentru ele și am făcut niște cursuri de croitorie.

Lidia Bîrsanu a reușit să-și deschidă un atelier modern de confecții cu suportul investițiilor europene, dar și a altor proiecte pentru antreprenori.

,,Încetișor, încetișor, de la un proiect la altul, am participat într-un proiect și mi-am luat o mașină industrială de brodat, am mai participat într-un proiect și iar mi-am luat o mașină de brodat, utilaj, mașină de cusut liniară, surfilatoare, etc.”

Timpul este mai prețios ca aurul, spune Lidia Bîrsanu, care își laudă mașinăria modernă. Odată ce te împaci bine cu tehnologia, ea creează în locul tău. 

,,La o mașină de brodat fac o cămașă într-o zi jumătate. Într-o zi se brodează fața și o mânecă, iar a doua zi se brodează a doua mânecă. În două zile noi confecționăm o ie. Ele se folosesc pentru mai multe, nu doar pentru brodarea cruciulițelor. Poți broda pe ele și stema R. Moldova, și flori, orice. Dar eu m-am axat pe costumele naționale, luând baza de la prima mea comandă care a fost.  Facem și coșuri de pernă cu stil național, fețe de mese, rochii pentru cununie.

Prima etapă a confecționării unei ii în format digital este alegerea ornamentului și al mărimii. Informația se exportă pe un stick, iar apoi se introduce în mașina de brodat. Apoi, se alege locul ornamentului și culorile, iar după se dă la brodat și se așteaptă rezultatul final.

,,Ele toate sunt diferite, dar în același timp ele toate fac aceeași funcție. Una este cu 12 ace, alta este cu 15 ace, și una este cu un ac.

Cămășile ornamentate de ea sunt cumpărate atât de moldovenii din diaspora, cât și de cei de acasă.

,,Pentru diaspora, ei sunt cei care în timpul verii sau în timpul sărbătorilor de iarnă solicită costumele noastre naționale și doresc să aibă o părticică din ceea ce ne reprezintă.

O ie creată în atelierul Lidiei Bîrsanu pornește ne la 600 de lei, iar o rochie de mireasă brodată costă până la 3000 de lei