Cu 6000 de lei, a blocat accesul în piață

Protest la poarta pieței comerciale din Florești. Agenții economici din oraș se plâng că vânzările au scăzut foarte mult de când unul dintre principalele accese spre locul lor de muncă a fost blocat. Totul se întâmplă din vina unui antreprenor, care a privatizat teritoriul din fața pieței.

Vânzătorii au spus că de când a apărut lacătul la porțile de la intrarea în piață, nu mai au bani pentru a achita impozitele și arenda.

NATALIA BONDOROVSCHI, antreprenoare: „Aici se opresc toate rutierele și este comod să intri, să nu înconjoare. Bătrânelele vin se apropie de poartă nu pot intra. Foarte mult au scăzut vânzările, iar impozitele noi trebuie să le plătim.”

IGOR CATANA, agent economic: „Afectează foarte tare vânzarea. Noi și așa nu am avut vânzări strălucite până acum, iar din cauza că au fost închise porțile, vânzări nu avem deloc. Suntem la limită, ne gândim deja unde să ne ducem, să închidem și să plecăm de acolo. Noi vrem să ne facă acces la acea poartă, drumul public nu se privatizează.”

IRINA BORȘ, agent economic: „Din cauza că nu avem acces trei săptămâni, vânzările au scăzut foarte drastic. În plus, lumea este dusă în eroare, ajunge la poartă, poarta este închisă, iar ei cred că piața nu lucrează. Lumea se întoarce înapoi.”

Adela Platon a deschis o faramacie în anul 2007, iar de trei săptămâni se confruntă cu greutăți. Accesul spre intrarea principală este blocat, iar cumpărătorii sunt nevoiți să intre pe ușa din spate.

ADELA PLATON, antreprenoare: „Mai mult de 100 de ani a fost trecere pe partea respectivă, pe poarta respectivă. Aici a fost drum, drum public. Unde, doamna Tamara Cebotari a cumpărat terenul respectiv cu 6 000 de lei. Dumneaei vrea să construiască, las-o să construiască, dar să ne lase nouă acces, drumul cum a fost, să nu blocheze drumul.”

Oamenii care altă dată făceau cumpărăturile la piață spun că s-au obișnuit cu această intrare, iar acum le este foarte incomod să caute alte căi de acces.

„Trebuie deschis pentru oameni. De ce este poartă? Dacă nu au vrut poartă, trebuia să pună altceva. Dar așa, de ce e poartă? Ca lumea să poată să meargă și într-o parte și în alta.”

„Nu este comod, lumea era deprins să meargă pe acolo. Acum, mergem pe aici. Până acum, în general, înconjuram toată piața. Dar și așa nu e comod, nu e corect.”

„Tare greu după pâine. Dar pentru ce? Că la noi aici nu este deschisă poarta. Noi cu greu ajungem să cumpărăm o bucățica de ce ne trebuiește pe lângă casă. Măcar poarta să ne-o deschidă să mergem, dar alții care sunt calici, care nu pot merge defel?…”

Tamara Cebotaru, cea care a privatizat teritoriul cu pricina, spune că nu existe nicio încălcare a legii în acțiunile sale, pentru că are toate actele perfectate. Femeia a menționat că, de fapt, vrea să construiască un centru comercial cu toate condițiile necesare pentru confortul lucrătorilor și al potențialilor cumpărători.

TAMARA CEBOTARU, antreprenoare: 

„Există cinci porți, iar intrarea care este închisă la moment este legală, conform certificatului de urbanism ce ni s-a acordat locul pentru construcție. Autorizația de construcție este deja semnată, adică toate actele sunt, proiectul este. Este preconizată o construcție ca să le fac condiții mai bune la cumpărători, la oamenii care au lucrat pe terenul dat. Terenul este privat, nu este drum public.”

În orașul Florești, există o singură piață comercială.

 

sursa: tvn.md