CSE a anulat decizia de rambursare a TVA-ului la exportul uleiului
Autoritățile moldovenești au abrogat unele prevederi ale Dispoziției din 18 mai 2022, potrivit cărora TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești se va face fără drept de deducere, scrie newsmaker.md.
O decizie în acest sens a fost luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
Amintim că în mai curent, CSE a decis că începând cu 19 mai 2022, TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești se va face fără drept de deducere.
Grupul Trans-Oil a anunțat că va ataca în instanță decizia CSE, după ce Comisia a decis excluderea TVA-ului fără drept de deducere la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești.
Compania a declarat că decizia CSE va avea mai multe consecințe precum creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui, amenințare pentru securitatea alimentară a statelor Uniunii Europene, va avea de suferit balanța comercială a țării, precum și climatul investițional.
„Aproximativ 700 de persoane, care lucrează la întreprinderile noastre de prelucrare, riscă să rămână fără loc de muncă”, a mai precizat compania.
Despre toate aceste riscuri au fost informate misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, precum și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.
„Considerăm că decizia Comisiei a fost luată în pripă de către reprezentanții conducerii de vârf a țării, fără o analiză minuțioasă și fără a ține cont de toate riscurile posibile. Ne exprimăm speranța că decizia dată va fi anulată, or consecințele acesteia vor avea un impact negativ nu doar asupra țării noastre, dar și asupra Ucrainei, și asupra unor state europene”, a conchis Grupul Trans-Oil.
În cadrul unei emisiuni de la postul public de radio din 17 mai, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că există o companie monopolistă, „căreia va trebui să-i vină de hac”.
„Vreau să transmit membrilor Consiliului Concurenţei: E timpul să vă mişcaţi. Fie demonstraţi că sunteţi viabili şi utili în cazul unui astfel de monopolist, fie noi nu avem nevoie de o astfel de instituţie”, a declarat speakerul.