Criza economică din Moldova departe de a se încheia

Ne așteaptă vremuri grele. Influențată la greu de pandemia de COVID-19, criza internațională, dar, în special, de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina, economia Moldovei ar putea stagna în acest an. O declarație în acest sens a fost făcută, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4 de către ministrul Muncii, Marcel Spatari, care a făcut referire la ultimele prognoze ale Fondului Monetar Internațional.

Marcel Spatari, ministrul Muncii: „Cu siguranță va fi un impact asupra economiei. Acum este greu de estimat. Astăzi am avut o ședință cu FMI și previziunile sunt într-adevăr de stagnare a economiei pentru acest an. Asta e. Trebuie să facem față și nu doar noi. Toate țările din regiune, probabil, vor avea o stagnare economică anul acesta.”

Totodată, în situația actuală, nu va trebui să ne mai surprindă nici faptul că salariile nu vor crește așa cum s-a promis anterior și nici eventualele remanieri de cadre care vor fi efectuate, posibil, chiar în perioada imediat următoare, mai spune oficialul. 

Astfel, potrivit lui Marcel Spatari, singura soluție pentru a evita aceste probleme rămân potențialele ajutoare externe, crede ministrul Muncii.

„E realitatea în care trăim, dar în același timp ne vor ajuta organizațiile internaționale. Noi contăm foarte mult pe suport. Moldova a arătat un exemplu foarte bun și asta ne permite să fim încrezători și optimiști în ceea ce privește asistența externă pentru a putea face față provocărilor.”

Marți, 15 martie europarlamentarul român, Siegfried Mureșan a anunțat că asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru Moldova în valoare de 150 de milioane de euro a fost aprobată în cadrul Comisiei de comerț a Parlamentului European. Din totalul asistenței macrofinanciare, 30 de milioane de euro urmează a fi oferite în calitate de grant.